Δεύτερη ευκαιρία για το project των 30 εκατ. για το ΞΕΝΙΑ Κύθνου (pics)
9848
post-template-default,single,single-post,postid-9848,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Δεύτερη ευκαιρία για το project των 30 εκατ. για το ΞΕΝΙΑ Κύθνου (pics)

Δεύτερη ευκαιρία για το project των 30 εκατ. για το ΞΕΝΙΑ Κύθνου (pics)

Η σύμβαση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας «ΞΕΝΙΑ Κύθνος», συμφερόντων του κ. Avraham Ravid, είχε υπογραφεί το 2022 με την αδειοδοτική διαδικασία να αποδεικνύεται στη συνέχεια ιδιαίτερα απαιτητική, δεδομένου και του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα και της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας του έργου

Ξανά προς έγκριση τίθεται τώρα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ο φάκελος για το τουριστικό project των 30 εκατ. ευρώ, που προωθεί ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Avraham Ravid για το πρώην ΞΕΝΙΑ Κύθνου, που περιλαμβάνει και το ιστορικό υδροθεραπευτήριο.

Μετά την απόρριψη της προηγούμενης οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης για το έργο πέρυσι, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων καλείται τώρα να αποφασίσει εκ νέου για την καινούργια οριστική μελέτη που έχει υποβληθεί για την αποκατάσταση του διατηρητέου υδροθεραπευτηρίου λουτρών, καθώς και τις επεμβάσεις στις όψεις του υφιστάμενου ξενοδοχείου, το οποίο έχει περάσει με μακροχρόνια παραχώρηση στον Ισραηλινό επιχειρηματία, σε συνέχεια και του σχετικού διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στη μελέτη περιλαμβάνεται και η προσθήκη πισίνας μαζί με διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ επιπλέον έχει υποβληθεί και έτερη μελέτη «συντήρησης και αποκατάστασης των διακοσμητικών και μορφολογικών στοιχείων του διατηρητέου κτιρίου ΞΕΝΙΑ και Ιαματική Πηγή Κύθνου». Υπενθυμίζεται εδώ ότι πέρυσι, η προηγούμενη οριστική μελέτη είχε απορριφθεί με το σκεπτικό ότι «δεν συνάδει με το χαρακτηρισμένο ως μνημείο κτήριο, ούτε τηρούνται οι όροι της εγκεκριμένης προμελέτης».

 

Η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος επιφανείας για 99 χρόνια μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας «Ξενία Κύθνος», συμφερόντων του κ. Avraham Ravid, είχε υπογραφεί το 2022, με την αδειοδοτική διαδικασία να αποδεικνύεται στη συνέχεια ιδιαίτερα απαιτητική, δεδομένου και του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του έργου, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική του αξία.

Το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ στα Λουτρά της Κύθνου και οι δύο ιαματικές πηγές που διαθέτει, αποτελούν την πρώτη υποδομή ιαματικού τουρισμού που λειτούργησε στην Ελλάδα και πρόκειται για ακίνητο με ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία, δεδομένου ότι κατασκευάστηκε την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα από τον διάσημο Δανό αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν. Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ερνστ Τσίλερ την περίοδο 1871-1891 και έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το project της αναβίωσης του παλαιού ΞΕΝΙΑ αντιμετωπίζει την τελευταία διετία αρκετά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις, λόγω της καθ’ όλα απαιτητικής του αδειοδότησης από τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Τώρα, στον επανασχεδιασμό της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης έχουν συμπεριληφθεί τροποποιήσεις στις επεμβάσεις μαζί με τις επιπλέον απαραίτητες μελέτες (στατική, συντήρησης κ.ά.) για το 5άστερο σχεδιαζόμενο project, για το οποίο ο αρχικός στόχος που έχει τεθεί όσον αφορά τη λειτουργία του ήταν σε ορίζοντα τριετίας, μετά το 2025.

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα κυμανθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του αρχικώς αναμενομένου, δεδομένου ότι πέραν του παλιού ΞΕΝΙΑ και των λουτρικών εγκαταστάσεων οι επενδυτές έχουν αγοράσει και επιπλέον όμορες εκτάσεις, όπου στα μελλοντικά πλάνα είναι και η δημιουργία κατοικιών, υπόσκαφων και μη. Στόχος είναι το ξενοδοχείο να αποκατασταθεί και να επαναλειτουργήσει μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ θα αναβαθμιστεί και το μνημείο των ιστορικών εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών, με στόχο, σύμφωνα με τους επενδυτές, «να συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύθνου και του ιαματικού τουρισμού».

Με βάση τον σχεδιασμό και με δεδομένες τις συμπληρωματικές αγορές όμορων ακινήτων, η δυναμικότητα της ξενοδοχειακής μονάδας θα μπορούσε να φτάσει τα 80-90 δωμάτια (από τα 40 που ήταν στο παρελθόν), ενώ για τις κατοικίες υπάρχει η σκέψη να λειτουργήσουν και με τη μορφή ενός είδους επενδυτικού προϊόντος.

Πηγή: https://www.newmoney.gr/