Θεσσαλονίκη: Αλλαγή σκηνικού στο retail, τις αποθήκες και τα γραφεία
9213
post-template-default,single,single-post,postid-9213,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Θεσσαλονίκη: Αλλαγή σκηνικού στο retail, τις αποθήκες και τα γραφεία

Θεσσαλονίκη: Αλλαγή σκηνικού στο retail, τις αποθήκες και τα γραφεία

«Πρόσφορο» ήταν εδώ και χρόνια το έδαφος για νέα Project στη Θεσσαλονίκη, κάτι που αφουγκράστηκαν οι μεγαλύτερες εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων και ΑΕΕΑΠ και επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο.
Η στρατηγική θέση της συμπρωτεύουσας και ο κομβικός ρόλος που μπορεί να παίξει ως εμπορική «πύλη εισόδου» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δημιουργούν πρόσθετη δυναμική στην τοπική κτηματαγορά η οποία «γεννά» νέες ευκαιρίες και υπόσχεται υψηλές αποδόσεις σε όσους έχουν την δυνατότητα να βάλουν… «βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Επιπλέον η αναβάθμιση σε μια σειρά από δημόσιες υποδομές, όπως οι οδικοί άξονες, το σιδηροδρομικό δίκτυο και το λιμάνι αναβαθμίζουν το ρόλο της πόλης και την καθιστούν πόλο έλξης επιχειρήσεων.

Πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στα δυτικά της πόλης, σε συνεργασία με περιφέρεια και δήμους όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που θα αρχίσει να κατασκευάζεται εφέτος, τα project στα στρατόπεδα Παύλου Μελά (που ήδη προχωρά) και Γκόνου (όπου θα κατασκευαστεί μεγάλο Logistic Center), τη συνολική ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, την οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Καλοχωρίου, αλλά και μικρότερα έργα.

«Πρωταγωνιστής» είναι ο κλάδος των γραφείων ακολουθούμενος από Logistics και Retail σε έργα μεγάλης κλίμακας, μικτής χρήσης με «πράσινα» χαρακτηριστικά» αναφέρει στο ered.gr ο κ. Δημήτρης Τζιβράς – Γεν. Δ/ντης του γραφείου Θεσσαλονίκης της CBRE Atria τονίζοντας πως «οι συμφωνίες που είχαν ανακοινωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα σήμερα μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις αρχίζουν να αναπτύσσονται».

Το «στοίχημα» των μεγάλων
Επενδύσεις ύψους €400 εκατ. σχεδιάζει η εταιρεία Dimand στην περιοχή η οποία όπως φαίνεται αποτελεί και το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για την εισηγμένη μετά την Αστική Ανάπλαση στην περιοχή του Πειραιά. Ένα συγκρότημα πέντε «πράσινων» κτιρίων πρόκειται να πάρει «σάρκα και οστά» το 2027 στο πρώην ακίνητο του ΦΙΞ που βρίσκεται επί της οδού 26ης Οκτωβρίου. Το έργο που γίνεται με συν-επενδυτή την Elvial είναι ύψους €180 εκατ. Στους χώρους θα κατασκευαστούν 46.500 τ.μ., που θα φιλοξενούν κατοικίες, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και πολιτισμού, καταστήματα και γραφεία. Η ανακατασκευή της ιστορικής ζυθοποιίας, αποτελεί μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας. Στην αναβίωση του ακινήτου, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1880 και ολοκληρώθηκε σταδιακά έως το τέλος του 1980, σημαντικό ρόλο για την αποκατάστασή του αποτελούν η αυστηρή διατήρηση της μορφής του, της αρχιτεκτονικής του αλλά και της πολύπλοκης ογκοπλασίας του. Το σύνολο των επεμβάσεων, τόσο στις όψεις όσο και στο εσωτερικό των κτηρίων θα υλοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου καθώς το μεγαλύτερο μέρος και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του συγκροτήματος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς (ΦΕΚ 479/Β/24.6.1994).

Η συνεργασία Dimand – Prodea
Την «αυλαία» των έργων στην συμπρωτεύουσα άνοιξε η Dimand μέσω της κοινοπραξίας με την Prodea Investments για την ανάπτυξη του πρώτου, μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικού επιχειρηματικού πάρκου στη Β. Ελλάδα του «Hub 26» που βρίσκεται απέναντι από το ΦΙΞ και θα αποτελέσει ένα χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας για εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην ανάπτυξη συγκροτήματος τεσσάρων γραφείων συνολικής επιφάνειας 20.200 τ.μ με υπόγεια 10.800 τ.μ σε έκταση 7.700 τ.μ. Στο ίδιο έργο αναπτύσσεται και το κτίριο Citrus, το οποίο συμπληρώνει στη δόμηση 4.600 τ.μ. σε συνολική έκταση 9 στρεμμάτων και το οποίο φιλοξενήσει τα γραφεία της Παρευξείνιας Τράπεζας. Και τα δύο έργα αναμένεται να πιστοποιηθούν με LEED Gold.

Η έκταση της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ
Η Dimand σχεδιάζει να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη κέντρο logistics ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σε έκταση της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, όπου έχει ήδη αρχίσει η κατεδάφιση κτηρίων και η εξυγίανση του εδάφους. Σημειώνεται ότι η εταιρεία προχωρά παράλληλα -σε συνεργασία με την Alpha Services & Holdings και την Premia Properties- το project Skyline, που περιλαμβάνει 573 ακίνητα διαφόρων χρήσεων, εκ των οποίων περίπου 40 βρίσκονται προς αξιοποίηση στη Θεσσαλονίκη.

«Ζωντανό» το retail
Όπως επισημαίνει ο κ. Τζιβράς «όσον αφορά στο Retail συνεχίζει «ζωντανός» ο βασικός δρόμος στο κέντρο της πόλης, η οδός Τσιμισκή με δυο μεγάλες κινήσεις μέσα στη νέα χρονιά. Την μετεγκατάσταση της φίρμας ZARA η οποία σχεδόν θα διπλασιάσει το αποτύπωμά της και την μετακόμιση της H&M. Η αγορά των εμπορικών ακινήτων επανέκτησε τα επίπεδα του 2019 (προ κρίσης covid) ήδη από το 2022 και σήμερα παραμένουν σταθερές οι αξίες στην περιοχή».

Τα Κεραμεία Αλλατίνη
Στην επόμενη φάση περνά και η αξιοποίηση στην περιοχή των ιστορικών Κεραμείων Αλλατίνη αφού εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο συνολικής έκτασης 81,191 στρεμμάτων στην περιοχή, έγινε ο καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης και εγκρίθηκε και το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής. Η έκταση έχει περάσει στην ιδιοκτησία της εταιρείας ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων), πρόεδρος της οποίας είναι ο επίτιμος πρόεδρος της Sani/Ikos, Σταύρος Ανδρεάδης. Στόχος του επικεφαλής της εταιρείας είναι η οικιστική, εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη του ακινήτου εντός του αστικού ιστού, με την επένδυση να εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα €50 εκατ.

Το συγκεκριμένο project εκτιμάται πως θα αποτελέσει το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, καθώς περιλαμβάνει τη δημιουργία κτιρίου ύψους 100 μ. δηλαδή ουρανοξύστη, καθώς επίσης τη δημιουργία χώρων πρασίνου και την αποκατάσταση και ήπια αξιοποίηση των επτά υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων. Τέλος, σημειώνεται ότι σημαντική για τη Β. Ελλάδα ήταν και η πρόσφατη συμφωνία της Streem Global με την εξαγορά σύγχρονης εγκατάστασης logistics στη ΒΙΠΕ Σίνδου τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή στην Ελλάδα, με επιφάνεια 33.000 τμ, σε οικόπεδο 60.000 τμ κοντά στο Καλοχώρι. Επίσης, λίγο πριν «φύγει» το 2023 ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς Thess INTEC. Οι εργασίες γίνονται στην περιοχή «Τσαΐρια» στα ΝΑ παράλια της Θεσσαλονίκης στην Περαία εκεί όπου παλαιότερα ήταν η «Φωνή της Αμερικής».

Πηγή: https://www.ered.gr/