“Ξεπαγώνει” η αγορά των ακινήτων
9189
post-template-default,single,single-post,postid-9189,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

“Ξεπαγώνει” η αγορά των ακινήτων

“Ξεπαγώνει” η αγορά των ακινήτων

Αναμένεται αύξηση των επενδύσεων το 2024 λόγω ελκυστικών αποδόσεων

Σε ένα πιο θετικό 2024 προσβλέπουν οι επενδυτές ακινήτων, καθώς αμαμένουν ότι θα ανακάμψουν όλες οι κύριες αγορές παγκοσμίως.
Οι ελκυστικές αποδόσεις δημιουργούν προοπτικές για αυξημένη δραστηριότητα

με άνοδο των ενοικίων και τιμές που καλύπτουν τις προσδοκίες τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών. Ωστόσο, αυτή η γενική αυτή εικόνα εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε περιφερειακές αγορές και κλάδους σύμφωνα με το outlook για το 2024 που έδωσε στην δημοσιότητα η εταιρεία συμβούλων Savills.

Σύμφωνα με την Savills, τα χειρότερα φαίνεται να είναι πίσω μας και η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί μέτρια ή να παραμείνει αμετάβλητη στους περισσότερους τομείς ακινήτων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή το επόμενο έτος με μια μικρή μόνο μειοψηφία να αναμένει μείωση.

 

 

 

 

Υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη δραστηριότητα στις αγορές κατοικιών, ιδιαίτερα στον τομέα των πολυκατοικιών, όπου η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά σε πολλούς τομείς. Η αγορά ακινήτων logistics φαίνεται επίσης ότι θα έχει καλές επιδόσεις το 2024.

Ωστόσο, οι προοπτικές είναι πιο μικτές για τα γραφεία, ειδικά εκτός του βασικού τομέα, όπου το 16% των ερωτηθέντων αναμένει μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας το επόμενο έτος.

Συνολικά, το 5% έως το 10% των ερωτηθέντων αναμένει ισχυρή αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας, κατά κύριο λόγο από αγορές υψηλής ποιότητας, παράλληλα με ευκαιριακές επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα και αναμένεται να βγουν στην αγορά.

 

 

 

Οι τομείς ξενοδοχείων και λιανικού εμπορίου σε τουριστικούς προορισμούς στη Νότια Ευρώπη, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες, όπως και οι οικιστικοί τομείς σε πόλεις στην Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Ένα βασικό θέμα για στρατηγικές προστιθέμενης αξίας είναι ο χώρος γραφείου ή λιανικής πώλησης με δυνατότητα μετασκευής ή επανατοποθέτησης για υψηλότερες αποδόσεις ενοικίασης. Η επανατοποθέτηση του λιανικού εμπορίου στη Νότια Ευρώπη και την Ασία αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία προστιθέμενης αξίας – όπως και η επανατοποθέτηση γραφείων σε προνομιακές τοποθεσίες στην Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

 

 

 

Όσοι αναζητούν πιο ευκαιριακές επενδύσεις μπορεί να θελήσουν να εξετάσουν ακίνητα που προσφέρουν δυνατότητες ανάπτυξης και επαναχρησιμοποίησης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μετατροπή των γραφείων σε κατοικίες και χώρους φιλοξενίας ή την αναμόρφωση παλαιών εμπορικών κέντρων.

Οι ισχυροί παράγοντες της ζήτησης και η περιορισμένη προσφορά υποστηρίζουν το σημαντικό επενδυτικό δυναμικό μικρότερων και λιγότερο ρευστοποιήσιμων τομέων όπως τα data centers, οι βιοεπιστήμες και η εκπαίδευση.

 

Πηγή: https://www.ered.gr/