Ακίνητα: Με τεχνητή νοημοσύνη το νέο ψηφιακό μητρώο
9185
post-template-default,single,single-post,postid-9185,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Ακίνητα: Με τεχνητή νοημοσύνη το νέο ψηφιακό μητρώο

Ακίνητα: Με τεχνητή νοημοσύνη το νέο ψηφιακό μητρώο

Το Μητρώο αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

To φθινόπωρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων που αφορά περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Το αναθεωρημένο σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι έτοιμη τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει έναν φάκελο πληροφοριών για τα ακίνητα όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Πώς θα λειτουργεί
Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορολογούμενος-χρήστης του νέου αυτού Μητρώου θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει από τη μία πλευρά πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του και από την άλλη πλευρά πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα που χρησιμοποιεί ως ενοικιαστής.

Θα μπορεί, επίσης, να έχει στη διάθεσή του καταγεγραμμένα και όλα τα στοιχεία σχετικά με το ύψος των εισοδημάτων του από ενοίκια ή και των δαπανών του για ενοίκια. Επίσης, το Μητρώο αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Γιατί δεν θα υπάρξει διασύνδεση με το Κτηματολόγιο
Ωστόσο, το νέο ηλεκτρονικό μητρώο  δεν θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο όπως αρχικά προβλεπόταν καθώς η φορολογική διοίκηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα σαρώσει τα ακίνητα στο δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει θα τα συγκρίνει με τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι με αδήλωτα κτίσματα.

Ειδικότερα, στο μητρώο ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων  που θα υλοποιήσει η ΑΑΔΕ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης  θα περιλαμβάνονται:

Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των 7 και πλέον εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων (φυσικών και νομικών προσώπων), τα οποία θα «περάσουν», χωρίς να πρέπει οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να ελέγξουν αν υπάρχουν αποκλίσεις τις οποίες θα διορθώσουν.
Τα στοιχεία για τις ενοικιάσεις ακινήτων, όπως αυτά προκύπτουν από το αρχείο του Taxisnet, που τροφοδοτείται από τις δηλώσεις Ε2.
Τα στοιχεία των ακινήτων που είναι νοικιασμένα.
Τα ποσά που καταβάλλουν οι ενοικιαστές και τα οποία θα πρέπει να συμφωνούν με αυτά που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες.
Διευκολύνονται οι διασταυρώσεις
Ετσι με το νέο μητρώο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις τόσο για ακίνητα που εκμισθώνονται όσο και για τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και κατ’ επέκταση δηλώνονται από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο μητρώο θα διαλειτουργεί  και με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μη χρειάζεται ουσιαστικά καμία πρόσθετη ενέργεια συμπλήρωσης στοιχείων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους ενοικιαστές.

Πηγές: https://www.imerisia.gr/