Λύσεις χρηματοδότησης από κατασκευαστές κατοικιών
9071
post-template-default,single,single-post,postid-9071,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Λύσεις χρηματοδότησης από κατασκευαστές κατοικιών

Λύσεις χρηματοδότησης από κατασκευαστές κατοικιών

Παρέμβαση των κατασκευαστών στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης

Δύο από τους μεγαλύτερους εχθρούς της αγοράς στέγασης παραμένουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και ο πληθωρισμός. Παρά όμως το υψηλό κόστος εργασίας και γης —ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα—πολλοί κατασκευαστές εξακολουθούν να σχεδιάζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους με αποτέλεσμα η αγορά κατοικίας να παραμένει στο επίκεντρο του παγκόσμιου real estate και το 2024.

Μέχρι στιγμής εφέτος, ο δείκτης SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) έχει κερδίσει πάνω από 48% — και σύμφωνα με τις προβλέψεις το ράλι των μετοχών των κατασκευαστικών εταιρειών αναμένεται να συνεχιστεί, αν και με πιο «ήπιο» τρόπο.

 

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την BTIG δείχνουν ότι οι 20 εισηγμένοι κατασκευαστές κατοικιών ελέγχουν σχεδόν 2 εκατομμύρια μονάδες, και η σημερινή μέση τιμή πώλησης νέων κατοικιών των 487.000 δολαρίων θα μπορούσε να τους αποφέρει περίπου 975 δισεκατομμύρια δολάρια σε μελλοντικά έσοδα.

Ωστόσο, η αγορά κατοικίας δίνει τη δική της “μάχη” με την προσιτότητα που μπορεί να μην αλλάξει όσο θα ήθελαν οι αγοραστές.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών που πλήττει κυρίως τους νέους αγοραστές είναι η παρέμβαση των κατασκευαστών στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης με  εξαγορές επιτοκίων στεγαστικών δανείων όπου ο κατασκευαστής προκαταβάλλει το κόστος για να μειώσει το επιτόκιο του δανείου.

Για παράδειγμα, η εταιρεία Lennar (ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής κατοικιών στην Αμερική με βάσει τις πωλήσεις το 2023) προσφέρει “σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων 4,75%. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών που κυμαίνονται στο 6,84%.

Το αυξημένο κόστος εξισορροπείται μέσω των τιμών των μετοχών, της κερδοφορίας, του κόστους και της δυναμικής της στεγαστικής αγοράς.

Πηγή: https://www.ered.gr/