Σε ποιες περιοχές της Αττικής μπορεί να βρει μια οικογένεια “ευκαιρία” για ενοικίαση
9064
post-template-default,single,single-post,postid-9064,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Σε ποιες περιοχές της Αττικής μπορεί να βρει μια οικογένεια “ευκαιρία” για ενοικίαση

Σε ποιες περιοχές της Αττικής μπορεί να βρει μια οικογένεια “ευκαιρία” για ενοικίαση

Αναλυτικά οι τιμές ανά περιοχή.

Η αναζήτηση οικονομικής οικογενειακής κατοικίας αποτελεί το «μείζον» θέμα συζήτησης στο σύνολο των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα όσων λήγει το μισθωτήριο συμβόλαιο τους και θα πρέπει να μετακομίσουν ή/και αναζητούν κατοικία με 2 Υ/Δ διότι σκέφτονται να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωής τους δημιουργώντας οικογένεια.
Τα τελευταία 5χρόνια καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων που αγγίζει το 50%. Πλέον, το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το σύνολο ενός «καλού» μισθού αν πρόκειται για οικογενειακή. Σύμφωνα με την Eurostat, η χώρας μας παραμένει πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που το 36,9% των Ελλήνων ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας

Στη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών καταγράφεται ραγδαία αλλαγή κυρίως στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, του Πειραιά και τις περιοχές του Υπολοίπου Αττικής. Με βάσει τα νέα δεδομένα, η εύρεση οικονομικών ακινήτων φαντάζει «άπιαστο όνειρο» ακόμη και σε περιοχές της Αττικής που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν επιλογή ανάγκης ή/και «καταφύγιο» αναζήτησης οικονομικής στέγης.

Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνας η διαθεσιμότητα οικονομικών οικογενειακών κατοικιών σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, καταγράφει μείωση κατά 3,31 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή, μόλις το 14,1% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως €600/μήνα.

Ραγδαία μείωση οικονομικών ακινήτων καταγράφεται στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων από 35,58% το 2022, σε 23,3% τον Ιούνιο του 2023 και 15,8% τον Δεκέμβριο του 2023.

Παρόμοια μείωση της διαθεσιμότητας καταγράφεται στον Πειραιά που πλέον μόλις το 4,83% των διαθέσιμων ακινήτων έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως €600, καθώς και στις περιοχές του Υπολοίπου Αττικής μόλις το 14,7% από 17% τον Ιούνιο του 2023 και 27,20% το 2022.

 

Αθήνα Κέντρο
Μόλις το 14,1% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κατάλληλα για οικογένειες έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως €600 στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλέξουν να αναζητήσουν οικογενειακή κατοικία στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 89,3% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43ετών.

Παράλληλα, ανάλογα με τη περιοχή του κέντρου, η κατοικία μπορεί να είναι μερικώς, ολικώς ή/και μη ανακαινισμένη. Οι περιοχές του κέντρου που καταγράφουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών είναι τα Πατήσια, η Κυψέλη, ο Κολωνός, η Πλατεία Αττικής, η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Βικτωρίας, η Πλατεία Βάθης, ο Άγιος Ελευθέριος, τα Σεπόλια, ο Άγιος Παντελεήμονας, τα Θυμαράκια και το Μεταξουργείο.

Ακολουθούν με μικρή διαθεσιμότητα, το Γουδή, το Γκύζη-Πεδίον Άρεως, η Λαμπρινή και οι  Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο.

 

 

 

 

Δυτικά προάστια
Μόλις το 15,8% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κατάλληλα για οικογένειες έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως €600 στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλέξουν να αναζητήσουν οικογενειακή κατοικία στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 42,8% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, ενώ το 57,14% είναι κατασκευής μετά το 1981. Παράλληλα, ανάλογα με τη περιοχή των Δυτικών Προαστίων, η κατοικία μπορεί να είναι μερικώς, ολικώς ή/και μη ανακαινισμένη. Οι περιοχές των Δυτικών Προαστίων που καταγράφουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών είναι το Περιστέρι, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Αγία Βαρβάρα, το Ίλιον , το Καματερό και η Πετρούπολη.

Ακολουθούν με μικρή διαθεσιμότητα, η Νέα Ιωνία και το Χαϊδάρι, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση ακινήτων στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων καταγράφεται περιορισμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα προάστια της Αττικής.

 

 

Υπόλοιπο Αττικής
Μόλις το 14,7% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κατάλληλα για οικογένειες έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως €600 στις περιοχές του Υπολοίπου Αττικής. Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλέξουν να αναζητήσουν οικογενειακή κατοικία στις περιοχές των του Υπολοίπου Αττικής, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 62,5% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είναι κατασκευής μετά το 1990, ενώ το 37,5% είναι κατασκευής μετά το 2000.

Οι περιοχές του Υπολοίπου της Αττικής που καταγράφουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών είναι τα Μέγαρα, η Κερατέα, η Ανάβυσσος, το Πόρτο Ράφτη και η Ραφήνα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση ακινήτων στις περιοχές του Υπολοίπου Αττικής μετά την πανδημία του κορωνοϊού καταγράφεται περιορισμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα προάστια της Αττικής σε ακίνητα 80-110τμ.

 

Πηγή: https://www.ered.gr/