Υπεβλήθη ο φάκελος της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου
8947
post-template-default,single,single-post,postid-8947,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Υπεβλήθη ο φάκελος της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

Υπεβλήθη ο φάκελος της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται η δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης στο Φαληρικό Όρμο με την υποβολή του σχετικού φακέλου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Της συμπλήρωσης του φακέλου, προηγήθηκε διετής στενή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την συμβουλευτική ομάδα του Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), την DG REGIO και το ΥΜΕΠΕΡΑ.

Εξέλιξη βάσει της οποίας «σφραγίζεται» η χρηματοδότησή του έργου από πόρους της ΕΕ οι οποίοι συνολικά αγγίζουν τα €464,4 εκατ. από αρχικά €365,4 εκατ. τα οποία περιλαμβάνουν και την υπέρβαση κατά €40 εκατ. περίπου του αρχικού προϋπολογισμού της α’ φάσης (από τα €73 εκατ στα €110,44 εκατ)

Η δεύτερη φάση αφορά κυρίως στην Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον Φαληρικό Όρμο, που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβαση στο παραλιακό μέτωπο την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης 30.930 τμ, την κατασκευή νέων κτιρίων επιφανείας 3.957,30τμ και βοηθητικών υπογείων χώρων επιφανείας 865,30 τμ, με χρήσεις εμπορικές, εστίασης, και αναψυχής και αναδιαρρυθμίσεις και εργασίες βελτίωσης των υφιστάμενων κτιρίων.

Οι αναπλάσεις αφορούν:

την κατασκευή πεζογεφυρών (στον Ιλισό, στο δυτικό κανάλι προς Κηφισό και στις πάνω από τις δεξαμενές νερού), που εξασφαλίζουν τη σύνδεση των επιμέρους ζωνών και την εσωτερική κινητικότητα εντός του Πάρκου,
έργα οδοποιίας αποκλειστικά εντός της Ζώνης του πάρκου (ήτοι εσωτερικές οδοί Χώρου Ανάπλασης, με ασφαλτική επιφάνεια κύλισης), υπαίθριων χώρων στάθμευσης μηχανοκίνητων δίκυκλων και προσβάσεων των υπόγειων χώρων στάθμευσης, με τα συναρτώμενα έργα υποδομής.
υδραυλικά έργα εντός της ζώνης του πάρκου (αποχέτευση όμβριων, περιβάλλοντα χώρου, αποχέτευση ακαθάρτων, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο άρδευσης, και τροφοδοσία δεξαμενών αναψυχής)
Λιμενικά έργα, καθώς και όλες τις αναγκαίες συμπληρωματικές μελέτες αυτών, σε τελικό στάδιο φυσικού σχεδιασμού. Τα έργα αυτά αφορούν σε προβλήτες, νησίδες, διαμορφώσεις παραλίας κ.λπ., στις ζώνες Ι και ΙΙ (Μοσχάτο και Καλλιθέα μέχρι τη ναυταθλητική μαρίνα), που συμπληρώνουν την όλη ανάπλαση στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, εξαιρουμένων των διαμορφώσεων της «επιδερμίδας» των εντός θαλάσσης έργων.

Πηγή: https://www.ered.gr/