Σε επίπεδα πριν το 2008 το χρέος των εταιρειών εμπορικών ακινήτων
8881
post-template-default,single,single-post,postid-8881,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Σε επίπεδα πριν το 2008 το χρέος των εταιρειών εμπορικών ακινήτων

Σε επίπεδα πριν το 2008 το χρέος των εταιρειών εμπορικών ακινήτων

Κρούει τον “κώδωνα του κινδύνου” η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Οι εταιρείες ακινήτων της ευρωζώνης πλήττονται από αυξανόμενες ζημίες και ορισμένες θα δυσκολευτούν να στηρίξουν τα χρέη τους, τα οποία έχουν αυξηθεί σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν από την οικονομική κρίση του 2008”, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι ζημιές, για τις οποίες η ΕΚΤ είπε ότι θα έχουν «συνέπειες για την ανθεκτικότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών», προέρχονται από σημαντικά υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, πτώση της αξίας των εμπορικών ακινήτων, χαμηλότερο εισόδημα από ενοίκια και αυξανόμενες ανησυχίες για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι τα σημάδια πίεσης στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, που αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των τραπεζικών δανείων της ευρωζώνης, «έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν σημαντικά ένα δυσμενές σενάριο» και «θα οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες» στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οπως λένε οι Financial Times το μέσο χρέος των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών ακινήτων έχει αυξηθεί πάνω από 10 φορές τα κέρδη τους, «κοντά ή πάνω από τα προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα», ανέφερε η ΕΚΤ σε μέρος της διετίας ανασκόπησης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έπληξαν σκληρά τον κλάδο, αναφέρουν οι FTE. Τώρα κοστίζει 2,6 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο για τη χρηματοδότηση της αγοράς εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη από ό,τι πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια πέρυσι. Το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας είναι τώρα 4% -από μείον 0,5% πριν από την έναρξη του κύκλου σύσφιξης των επιτοκίων.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα αποτελέσει πρόκληση αναχρηματοδότησης για τις πιο χρεωμένες εταιρείες, δήλωσε η ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Analytics μείωσε τις αξιολογήσεις ή τις προοπτικές για το 40% των ευρωπαϊκών εταιρειών ακινήτων το έτος έως τον Μάρτιο του 2023.

 

Πηγή: https://www.ered.gr/