Ο Κινεζικός κλάδος ακινήτων χρειάζεται περισσότερη κρατική στήριξη καθώς η κρίση βαθαίνει
8894
post-template-default,single,single-post,postid-8894,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Ο Κινεζικός κλάδος ακινήτων χρειάζεται περισσότερη κρατική στήριξη καθώς η κρίση βαθαίνει

Ο Κινεζικός κλάδος ακινήτων χρειάζεται περισσότερη κρατική στήριξη καθώς η κρίση βαθαίνει

Συγκρατημένη η αγορά τόσο από την πλευρά της ζήτησης, όσο και από την πελυρά της προσφοράς.

Η αγορά ακινήτων της Κίνας, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της χώρας, χρειάζεται περισσότερη κρατική υποστήριξη για να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της, ανέφεραν οι αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.
Οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν τον Οκτώβριο στο μέγιστο σημείο από το 2014, ενώ τα ανεξόφλητα δάνεια ακινήτων μειώθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, δήλωσε πρόσφατα ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie.

Αυτό δείχνει την συγκράτηση τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς.

Η πολιτική μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί στην τόνωση της ζήτησης. Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει «αντιμετωπίσει το πιο σημαντικό ζήτημα: τον πιστωτικό κίνδυνο που σχετίζεται με τους developers», σύμφωνα με έκθεση της Macquarie.

«Χωρίς έναν δανειστή έσχατης ανάγκης, μια αυτοεκπληρούμενη κρίση εμπιστοσύνης θα μπορούσε εύκολα να συμβεί καθώς η πτώση των πωλήσεων και η αύξηση των κινδύνων αθέτησης υποχρεώσεων αλληλοενισχύονται», ανέφερε η έκθεση. «Πράγματι, ορισμένες μεγάλες εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων είδαν πρόσφατα τους πιστωτικούς κινδύνους τους να αυξάνονται γρήγορα».

Το Πεκίνο επιδίωξε να μειώσει την υψηλή εξάρτηση των κατασκευαστών ακινήτων από το χρέος για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, ενώ μείωσε την άνοδο των τιμών των κατοικιών που έκανε την αγορά ενός διαμερίσματος σε μεγάλες πόλεις σχεδόν “απαγορευτική” για πολλά νεαρά νοικοκυριά.

Οι αναλυτές της UBS εκτίμησαν ότι τα ακίνητα και οι συναφείς τομείς αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 22% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας, από τα επίπεδα περίπου 25% που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Από τον Νοέμβριο του 2022, οι κινεζικές αρχές έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των προγραμματιστών στη χρηματοδότηση και τη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Πηγή: https://www.ered.gr/