Σε βάθος τριετίας έως και 60.000 ακίνητα στην αγορά από τους servicers
8870
post-template-default,single,single-post,postid-8870,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Σε βάθος τριετίας έως και 60.000 ακίνητα στην αγορά από τους servicers

Σε βάθος τριετίας έως και 60.000 ακίνητα στην αγορά από τους servicers

Μέσα στην επόμενη τριετία τα ακίνητα από τους servicers που αναμένεται να βγουν στην αγορά αγγίζουν έως και τις 60.000. Στα χαρτοφυλάκιά τους, ωστόσο, όπως υποστηρίζει στο powergame.gr ο managing partner της Delfi Partners & Company, δρ Γιώργος Μούντης, παραμένουν «στοιβαγμένα» μέχρι σήμερα πάνω από 150.000 ακίνητα. Παρ’ όλα αυτά, στις αρχές του 2024 θα πωληθούν αρκετά χαρτοφυλάκια ακινήτων, τα οποία, εφόσον πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις,  θα διατεθούν στην αγορά, συγκρατώντας τις τιμές πώλησης, κυρίως στα οικιστικά, οι οποίες εξακολουθούν και φέτος να κινούνται με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Τα ακίνητα, ωστόσο, τα οποία βρίσκονται στους servicers δεν θα βγουν μαζικά στην αγορά, καθώς στην πλειονότητά τους δεν είναι ώριμα και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν σε λιγότερο από 8 μήνες. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μούντης: «Αυτό δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα ακίνητα μπορούν να πωληθούν με τις αυθαιρεσίες τους και είναι δουλειά του νέου ιδιοκτήτη να τα τακτοποιήσει και να τα ωριμάσει αν το θέλει». Στην Ελλάδα οι servicers σήμερα παίρνουν ακίνητα είτε από τους πλειστηριασμούς είτε συναινετικά από ορισμένους δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να ξοφλήσουν το χρέος τους. Η πλειονότητα των ακινήτων, ωστόσο, μεταβιβάζεται σ’ αυτούς μέσω πλειστηριασμών, καθώς οι περισσότεροι δανειολήπτες δεν συνεργάζονται. Σε δεύτερο χρόνο, οι servicers δίνουν τα ακίνητα σε asset managers, με σκοπό να τα ωριμάσουν και στη συνέχεια να τα βγάλουν στην αγορά. Η διάθεση των συγκεκριμένων ακινήτων μπορεί να γίνει είτε με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή να πωλούνται  ένα-ένα μέσω των διάφορων συνεργατών τους είτε να κατηγοριοποιούνται και να συγκεντρώνονται σε ένα χαρτοφυλάκιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μούντη, πλέον οι servicers, μέσω των Advisors σαν τη Delfi Partners, σκέφτονται είτε εναλλακτικούς τρόπους να διαθέσουν ακίνητα είτε να επισκευάσουν κάποια για να πετύχουν καλύτερες τιμές. Συγκεκριμένα, σε βάθος οκταετίας εξετάζουν τρόπους πιο οικονομικούς για τον επενδυτή, όπως να τα βάζουν σε εταιρείες ειδικού σκοπού και στη συνέχεια να πωλήσουν τις μετοχές των εν λόγω εταιρειών. Η πλειονότητα των ακινήτων μάλιστα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers είναι ως επί το πλείστον οικιστικά, αλλά υπάρχουν και εμπορικά, ενώ εντοπίζεται και αρκετή γη η οποία είναι προβληματική, όπως αγροτεμάχια στη μέση του πουθενά, τα οποία δεν πωλούνται εύκολα. Στις αρχές του 2024, μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, αναμένεται να πωληθεί ένας σημαντικός αριθμός χαρτοφυλακίων από τους servicers.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, σήμερα φτάνουν γύρω στα 10.000, ωστόσο η πλειονότητά τους βγαίνει προς πώληση, ενώ ο ρυθμός που τα αποκτούν πλέον είναι πολύ πιο αργός σε σχέση με το παρελθόν. Όπως σχολιάζει ο κ. Μούντης: «Τα REOs δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, όπως παλιότερα, που οι τράπεζες έπαιρναν 100 ακίνητα τον μήνα. Σήμερα εντάσσουν στο χαρτοφυλάκιό τους 10 με 20 ακίνητα το πολύ, καθώς έχουν πωλήσει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Npls). Σε μια διετία, μάλιστα, όλες οι τράπεζες θα έχουν ξεκαθαρίσει όλες τις υποθέσεις τους με τα ακίνητα».

Για τους πλειστηριασμούς ο managing partner της Delfi Partners τονίζει ότι σήμερα από αυτούς που διενεργούνται μόνο το 10% με 15% είναι πετυχημένοι. Από αυτό το ποσοστό που ολοκληρώνεται το 50% των ακινήτων περνάει στους servicers και μόνο το 6% με 7% αυτών περνούν σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για επενδυτές που τα παίρνουν σε καλές ευκαιρίες με σκοπό να τα επισκευάσουν. Οι μισοί εξ αυτών είναι ξένοι, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που αποκτούν ακίνητα από πλειστηριασμούς είναι εξαιρετικά μικρό.

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς, ο ίδιος σχολιάζει ότι η ζήτηση τόσο για τα οικιστικά ακίνητα όσο και για τα «πράσινα» γραφεία θα συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά και τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η ζήτηση για τα εμπορικά ακίνητα και ιδιαίτερα για τα μικρομεσαία καταστήματα. Το τελευταίο διάστημα επικρατεί και η τάση επενδυτές να αγοράζουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων σε καλές τιμές, ώστε να τα διαθέσουν σταδιακά στην αγορά, ωστόσο η ωρίμανση αυτών αναμένεται να γίνει σε βάθος οκταετίας.

Πηγή: https://news.b2green.gr/