Βρετανία: Η μεγαλύτερη άνοδος εδώ και 7 μήνες για τις τιμές των κατοικιών (διαγράμματα)
8785
post-template-default,single,single-post,postid-8785,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Βρετανία: Η μεγαλύτερη άνοδος εδώ και 7 μήνες για τις τιμές των κατοικιών (διαγράμματα)

Βρετανία: Η μεγαλύτερη άνοδος εδώ και 7 μήνες για τις τιμές των κατοικιών (διαγράμματα)

Σύμφωνα με τη Halifax οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1,1% τον Οκτώβριο στις 281.974 λίρες Αγγλίας (347.350 δολάρια), που ήταν επίσης η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2023.

Την πρώτη τους αύξηση σε διάστημα επτά μηνών κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η έλλειψη ακινήτων προς πώληση ενίσχυσε την αξία των κατοικιών που άλλαξαν χέρια.

Η Halifax δήλωσε ότι οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1,1% τον Οκτώβριο στις 281.974 λίρες Αγγλίας (347.350 δολάρια), που ήταν επίσης η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι δείκτες στέγασης έχουν δείξει κάποια σημάδια σταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας τον κίνδυνο να υλοποιηθεί η πτώση των τιμών κατά 10% που αναμένουν οι αναλυτές. Η αγορά έχει επιβραδυνθεί σε πολύ αργό ρυθμό μετά την εκτίναξη των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων που έχει αποκλείσει πολλούς δυνητικούς αγοραστές, αλλά η έλλειψη θέσεων στην αγορά έχει αποτρέψει τη συντριβή των αποτιμήσεων.

Μια ξεχωριστή έκθεση από τον κατασκευαστή κατοικιών Persimmon Plc έδειξε αισιοδοξία για τη βρετανική αγορά κατοικίας μετά την άνοδο των φθινοπωρινών πωλήσεων. Η εταιρεία δήλωσε ότι ο μέσος αριθμός των κατοικιών που πωλούνται στις εγκαταστάσεις της ανά εβδομάδα αυξήθηκε σε 0,59 τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, σε σύγκριση με 0,45 το 2022. Η Persimmon δήλωσε επίσης ότι αναμένει να πουλήσει τουλάχιστον 9.500 το 2023, από προηγούμενες προβλέψεις για τουλάχιστον 9.000 για το έτος.

«Ενώ το προσεχές διάστημα είναι πιθανό να παραμείνει δύσκολο και παραμένουμε πειθαρχημένοι στο κόστος, συνεχίζουμε να τοποθετούμε την επιχείρηση για ανάπτυξη όταν η αγορά ανακάμψει», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Dean Finch στην ανακοίνωση.

Οι στεγαστικές συναλλαγές έχουν σταματήσει, καθώς η οικονομική ευχέρεια έχει περιοριστεί και λίγοι ιδιοκτήτες κατοικιών αναγκάζονται να πουλήσουν.

«Οι υποψήφιοι πωλητές φαίνεται να τηρούν επιφυλακτική στάση, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλή προσφορά κατοικιών προς πώληση», δήλωσε η Kim Kinnaird, διευθύντρια της Halifax Mortgages. «Αυτό είναι πιθανό να έχει ενισχύσει τις τιμές βραχυπρόθεσμα, αντί οι τιμές να οδηγούνται από τη ζήτηση των αγοραστών, η οποία παραμένει συνολικά αδύναμη».

Επίσης, η αγορά υποστηρίζεται από τη διακοπή των αυξήσεων των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας. Αυτό μετρίασε την ανοδική πορεία των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη πίεση στην αγορά μπορεί σύντομα να αρθεί.

Ωστόσο, ο Kinnaird πρόσθεσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια και οι ευρύτερες πιέσεις «εξακολουθούν να αποτελούν προκλήσεις για τους αγοραστές».

 

 

Πηγή: https://www.newmoney.gr/