Μειώνονται τα ενοίκια κατοικιών στην πιο ακριβή πόλη στον κόσμο – Γιατί συμβαίνει αυτό (γράφημα)
8805
post-template-default,single,single-post,postid-8805,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Μειώνονται τα ενοίκια κατοικιών στην πιο ακριβή πόλη στον κόσμο – Γιατί συμβαίνει αυτό (γράφημα)

Μειώνονται τα ενοίκια κατοικιών στην πιο ακριβή πόλη στον κόσμο – Γιατί συμβαίνει αυτό (γράφημα)

Είναι η πρώτη φορά που αποκλιμακώνονται οι εξωφρενικά υψηλές τιμές από το 2017

Την πρώτη μείωση ενοικίων μετά από 4 χρόνια θα δουν οι κάτοικοι της πιο ακριβής πόλης παγκοσμίως , σύμφωνα με αναλυτή του Bloomberg κι έτσι η μεγαλύτερη άνοδος των ενοικίων κατοικιών στη Σιγκαπούρη εδώ και μια δεκαετία μπορεί να φτάσει στο τέλος της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence, Κεν Φουνγκ, τα ενοίκια κατοικιών μπορεί να μειωθούν έως και 10% το 2024, αφού αυξήθηκαν έως και 15% φέτος. Ανέφερε ότι η πτώση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν η μακροοικονομία επιδεινωθεί ή αν προκύψει κρίση.

Το 2023 κατασκευάστηκαν δύο φορές περισσότερες νέες κατοικίες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η εξάντληση των προσφερόμενων νέων ακινήτων θα πάρει χρόνο, καθώς είναι πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των 10 προηγούμενων ετών. Το γεγονός επίσης ότι ακόμα περισσότερες νέες κατοικίες θα βγουν στην αγορά το επόμενο έτος, θα οδηγήσει σε συμπίεση των ενοικίων.

«Οι ενοικιαστές είναι πιθανό να αντιδράσουν στα εξωφρενικά υψηλά ενοίκια λόγω του αυξημένου αποθέματος ακινήτων, της αβεβαιότητας για τα μακροοικονομικά και το αυξανόμενο κόστος ζωής», δήλωσε ο Φουνγκ

Τα υψηλά ενοίκια, μια πραγματική πληγή για τους κατοίκους της Σιγκαπούρης, ήδη μειώνονται. Ο κυβερνητικός δείκτης για το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% το τρίτο τρίμηνο, και αυτή είναι η πιο αργή αύξηση από τότε που τα ενοίκια άρχισαν να ανεβαίνουν στα τέλη του 2020.

Η αναμενόμενη πτώση θα δώσει κάποια ανακούφιση στους ενοικιαστές που πλήττονται από την αύξηση του κόστους, το οποίο έχει καταστήσει τη Σιγκαπούρη την πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για πολυτελή διαβίωση. Το κόστος μίσθωσης εκτινάχθηκε κατά 30% πέρυσι, το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών, καθώς η Σιγκαπούρη έγινε μία από τις πρώτες χώρες της Ασίας που άνοιξε ξανά τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυξάνοντας την ελκυστικότητά της για τους πλούσιους.

Ο αριθμός των κενών κατοικιών αυξήθηκε επίσης σε 34.341 μονάδες το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των 27.000 μεταξύ 2014 και 2017. Αυτή ήταν και η χρονιά που τα ενοίκια μειώθηκαν για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ετήσιων μειώσεων από τα τέλη του περασμένου αιώνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ενώ τα ενοίκια συνολικά αναμένεται να μειωθούν, ορισμένοι ιδιοκτήτες μπορεί να αυξήσουν τις τιμές στις λήξεις μισθώσεων που είχαν συναφθεί πριν από δύο ή τρία χρόνια, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, πρόσθεσε ο Φουνγκ.

Πηγή: https://www.newmoney.gr/