Καταργείται το πιστοποιητικό ΤΑΠ για μεταβιβάσεις ακινήτων
8721
post-template-default,single,single-post,postid-8721,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Καταργείται το πιστοποιητικό ΤΑΠ για μεταβιβάσεις ακινήτων

Καταργείται το πιστοποιητικό ΤΑΠ για μεταβιβάσεις ακινήτων

Καταργείται η βεβαίωση της μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χτες Τρίτη φέρεται να αποφάσισε την κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τη μεταβίβαση ακινήτου.

Πρόκειται για ένα δικαιολογητικό η έκδοση του οποίου επιβάρυνε σημαντικά τη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας αγοραπωλησίας ακινήτου, ενώ η κατάργησή του εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει λάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο όχι μόνο την ψηφιοποίηση αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο μέσος όρος γραφειοκρατικών βημάτων σε κάθε χώρα είναι 4,7 ενώ στην Ελλάδα είναι 11.

Η κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ, εφόσον επαληθευθεί, αναμένεται να δώσει λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν πολίτες και επενδυτές, αφού δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση στην έκδοσή του από τους δήμους σήμαινε λήξη ισχύος για άλλα πιστοποιητικά όπως η φορολογική ενημερότητα, οδηγώντας μεταβιβάσεις σε αδιέξοδο.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα παρουσιάσει ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

 

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να διευκολύνει άμεσα τόσο πολίτες όσο και επενδυτές με σκοπό να μπει τέλος στην παραπανίσια ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή στο χώρο των ακινήτων.

Πηγή: https://www.thetoc.gr/