Μικρή βελτίωση παρουσιάζει ο κλάδος κατοικιών στην Κίνα
8650
post-template-default,single,single-post,postid-8650,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει ο κλάδος κατοικιών στην Κίνα

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει ο κλάδος κατοικιών στην Κίνα

Η πτώση των ακινήτων της Κίνας παρέμεινε τροχοπέδη για την οικονομία τον Σεπτέμβριο παρά τις διάφορες κινήσεις από πλευράς της Κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες για να ενισχύσει τον κλάδο.
Οι επενδύσεις σε ακίνητα, βασικός μοχλός της οικονομικής δραστηριότητας, συρρικνώθηκαν κατά 9,1% το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση το 8,8% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.

Οι πωλήσεις κατοικιών συνέχισαν να μειώνονται, σημειώνοντας πτώση 3,2% από έτος σε έτος, ενώ η κατασκευή νέων κατοικιών κατέγραψε “βουτιά” σχεδόν 24% κατά το εξεταζόμενο διάστημα.

«Με την επιδείνωση της αγοράς ακινήτων να μην δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, ένα μαύρο σύννεφο παραμένει πάνω από την οικονομία», έγραψε σε σημείωμα ο Χάρι Μέρφι Κρουζ, οικονομολόγος της Moody’s. «Η άμεση υποστήριξη για τα νοικοκυριά θα μπορούσε να είναι το κατάλληλο φάρμακο που απαιτείται για να ταρακουνήσει το πολύπαθο τομέα της ιδιοκτησίας, αλλά μια τέτοια υποστήριξη φαίνεται όλο και πιο απίθανη».

Τα μέτρα χαλάρωσης των απαιτήσεων από την Κίνα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας τέθηκε σε ισχύ προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αλλά τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών από τις διακοπές του Οκτωβρίου κατέγραψαν μόνο μια μικρή βελτίωση. Οι αγοραστές κατοικιών εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η κατασκευή νέων κατοικιών θα παραμείνει στα… χαρτιά, δεδομένης της οικονομικής πίεσης που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων. Μόνο για τον Σεπτέμβριο, τα στοιχεία έδωσαν κάποια ελπίδα. Οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 13,6% σε αξία σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, υποχωρώντας από πτώση 16,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με υπολογισμούς από τα επίσημα στοιχεία που βασίζονται στην Huatai Securities.

Πηγή: https://www.ered.gr/