16 Oct Τα τρία φιλέτα στο Πόρτο Χέλι, τα σχέδια και οι αντιδράσεις
Σειρά προσφυγών κατά της κυοφορούμενης βαριάς πολεοδόμησης έκτασης 627 στρεμμάτων του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι προετοιμάζουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής που αντιδρούν στα σχέδια του Ταμείου να προχωρήσει στην πώλησή της. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μία μόνο από τις αμφιλεγόμενες κυοφορούμενες αναπτύξεις στην περιοχή, η οποία έχει τα τελευταία λίγα χρόνια καταστεί επίκεντρο ζωηρότατου επενδυτικού ενδιαφέροντος από ξένους κυρίως επενδυτές. Κάποιοι εξ αυτών τοποθετούνται σε υπάρχοντα παρωχημένα ή και εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία αναβαθμίζοντάς τα σε σύγχρονες υποδομές. Αλλοι όμως επιδιώκουν ευρύτατη νέα δόμηση.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η Βερβερόντα αλλά εξίσου αμφιλεγόμενη είναι και η προσπάθεια πώλησης δασικής έκτασης 3.782 στρεμμάτων με καμένο δάσος στην Κορακιά από οικοδομικό συνεταιρισμό όπως άλλωστε και η προσπάθεια ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών σε δασική έκταση 300 περίπου στρεμμάτων στη Χηνίτσα.Και οι τρεις αυτές εκτάσεις θα μπορούσαν δυνητικά να παρακάμψουν τα ισχύοντα και να πολεοδομηθούν κατ’ εξαίρεση εφόσον οι ιδιοκτήτες τους εξασφαλίσουν την απαραίτητη πολιτική στήριξη για να εγκριθούν ειδικά σχέδια ανάπτυξης ακινήτων. Να πολεοδομηθούν δηλαδή με Προεδρικό Διάταγμα ή να χαρακτηριστούν στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις, εξηγούν νομικές πηγές. Η υπόθεση της έκτασης στη Βερβερόντα, η αξιοποίηση της οποίας έχει επιχειρηθεί τουλάχιστον δύο φορές την τελευταία δεκαετία (χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης έκδοσης περιβαλλοντικής μελέτης για την οικοδόμησή της), αναδεικνύεται τώρα σε παράδειγμα άναρχης ανάπτυξης και ατελούς σχεδιασμού, ισχυρίζονται οι αντιδρώντες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η Βερβερόντα
Στη Βερβερόντα μέρος της έκτασης είναι δασικό και καθώς αυτή συνορεύει με τον οικισμό αλλά και την προστατευόμενη λιμνοθάλασσα της Βερβερόντας, ελλοχεύει ο κίνδυνος ευρύτατης αλλοίωσης του χαρακτήρα της περιοχής, επισημαίνουν τοπικοί φορείς και κάτοικοι. Επιπλέον, δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να ανεχθούν σε καμία περίπτωση τη σχεδιαζόμενη, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, δημιουργία μικρού αεροδρομίου για ιδιωτικά αεροσκάφη στην ίδια έκταση. Και καθώς το ακίνητο είναι δημόσιο και συνορεύει με τον οικισμό, πολλοί κάτοικοι αντιτάσσουν πως θα έπρεπε να δοθεί τουλάχιστον τμήμα του για την κατασκευή σχολείων, παιδικών χαρών, κέντρου υγείας, χώρων πρασίνου και περιπάτου. Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τα 627 αυτά στρέμματα εκπνέει στις 25 Οκτωβρίου. Ο σχετικός διαγωνισμός όμως δεν προβλέπει ούτε όρους δόμησης ούτε προϋποθέσεις ανάπτυξης, ούτε χρήσεις γης. Η έκταση δίνεται όπως είναι, με το βάρος της ωρίμανσης να το αναλαμβάνει ο αγοραστής. Κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει ότι και το οικονομικό αντάλλαγμα από την πώληση για το Δημόσιο δεν θα είναι όσο υψηλό θα μπορούσε να ήταν εάν είχε ωριμάσει πολεοδομικά από το ΤΑΙΠΕΔ.
Πηγές της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με τις οποίες επικοινώνησε η «Καθημερινή» αναφέρουν πως «πράγματι οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και η πολεοδομική και αδειοδοτική ωρίμανση του ακινήτου επιεικώς περίπλοκη» και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο πωλείται ως έχει «ώστε το ρίσκο της σχετικής διαδικασίας να αναλάβει ο ιδιώτης που θα αποκτήσει την έκταση». Σύμφωνα με πραγματογνώμονες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη περίπτωση, «η προοπτική οικοδόμησης 60.000 τ.μ., εάν προχωρήσει η τουριστική του αξιοποίηση ή και περισσοτέρων υπό την προϋπόθεση πως θα εγκριθούν τα όποια σχέδια των επενδυτών, βρίσκεται σαφέστατα σε δυσαρμονία με τις δεδηλωμένες προτεραιότητες του Δημοσίου, του Υπερταμείου που είναι η μητρική εταιρεία του ΤΑΙΠΕΔ και εντέλει του ίδιου του πρωθυπουργού που έχει επανειλημμένως δηλώσει πως δεν πρόκειται να θυσιάσει το περιβάλλον για μια γρήγορη ανάπτυξη».
Το δάσος της Κορακιάς
Aνησυχητική είναι και η προσπάθεια του «Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού» (ΟΣΜΑΝ) να πουλήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δασική έκταση 3.782 στρεμμάτων στην Κορακιά Κρανιδίου έναντι ζητούμενου τιμήματος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Η έκταση, ούσα δάσος, είναι αδύνατον να πολεοδομηθεί νομίμως και επειδή είναι σε μεγάλο μέρος καμένη, αυτό δεν γίνεται ούτε και μέσω ενδεχόμενης ένταξής της στις προβλέψεις του πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων, αναφέρουν νομικές πηγές. Στην πραγματικότητα, η έκταση δεν μπορεί καν να πουληθεί αφού για να μεταβιβαστεί απαιτείται «πιστοποιητικό ακαΐας». Ωστόσο τους τελευταίους μήνες αποκαλύφθηκαν προσπάθειες του συνεταιρισμού να αποχαρακτηρίσει τουλάχιστον την έκταση από αναδασωτέα, οι οποίες μάλιστα στέφθηκαν με επιτυχία. Υστερα από καταγγελία ιδιώτη δικηγόρου, η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και η Διεύθυνση Δασών Αργολίδας παραδέχθηκαν ότι «το 2021, μετά από αίτημα του ΟΣΜΑΝ, με την υπ’ αριθ. 71464/20-04-2021 (ΦΕΚ Δ΄ 283/21-05-2021) απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου έγινε άρση της απόφασης κήρυξης αναδασωτέας» με την αιτιολογία πως η έκταση έγινε και πάλι δάσος. Αποκαταστάθηκε δηλαδή η βλάβη μέσα σε πέντε μόλις χρόνια. Κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν πως επιχειρείται να αποχαρακτηριστεί με τεχνάσματα η δασική αυτή έκταση.
Οι βίλες στη Χηνίτσα
Εντονες επιφυλάξεις διατυπώνονται και για τα σχέδια ανάπτυξης της δασικής έκτασης που είναι γνωστή ως «Κτήμα Αλεξίου» με παραθεριστικές κατοικίες. Ειδικότερα, ο Ιρλανδός επιχειρηματίας Paul Richard Coulson, ο οποίος έχει ήδη εξαγοράσει τα ξενοδοχεία AKS Hinitsa Bay και AKS Porto Heli, προχώρησε και στην αγορά του συγκεκριμένου κτήματος περίπου 300 στρεμμάτων. Μεγάλο μέρος του είναι δασική έκταση και όντας και εκτός σχεδίου δεν μπορεί παρά να χτίσει τα προβλεπόμενα 200-350 μέτρα του οικήματος που ήδη προϋπήρχε. Οψίμως όμως έγινε γνωστό πως ο επιχειρηματίας έχει έρθει σε συμφωνία με τη Four Seasons για να αναπτύξει κατοικίες, εκμεταλλευόμενος μια νομική πρόβλεψη για ξενοδοχειακά συγκροτήματα που επιτρέπει την οικοδόμηση μέρους δασικής έκτασης εφόσον αυτή ανήκει σε ευρύτερο τουριστικό συγκρότημα πέντε αστέρων. Το ένα από τα δύο ξενοδοχεία που έχει αποκτήσει βρίσκεται πολύ κοντά στο εν λόγω κτήμα και πηγές αναφέρουν πως επιχειρείται η ενοποίηση των δύο εκτάσεων.
Και οι τρεις περιπτώσεις, αναμένεται να απασχολήσουν επί μακρόν την ελληνική Δικαιοσύνη αν επαληθευτούν οι πληροφορίες για το κυοφορούμενο μπαράζ προσφυγών κατά κάθε προσπάθειας οικοδόμησής τους.
Πηγή: https://news.b2green.gr/