Κτηματολόγιο: Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τους δικαστικούς επιμελητές
8614
post-template-default,single,single-post,postid-8614,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Κτηματολόγιο: Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τους δικαστικούς επιμελητές

Κτηματολόγιο: Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τους δικαστικούς επιμελητές

Από σήμερα (Δευτέρα 16 Οκτωβρίου) ξεκινά τη λειτουργία της η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών επιδόσεων για δικαστικούς επιμελητές στο Κτηματολόγιο, μέσω του ktimatologio.gov.gr.
H χρήση της νέας πλατφόρμας είναι πιλοτική μέχρι την 1-1-2024, οπότε θα γίνει υποχρεωτική.

H νέα πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής έρευνας στις κτηματολογικές εγγραφές και τα στοιχεία για τα ακίνητα της περιφέρειας που οι δικαστικοί επιμελητές ασκούν τα καθήκοντά τους.

Επιπλέον, μπορούν να υποβάλουν ψηφιακά προς τα Κτηματολογικά Γραφεία (και τα Υποκαταστήματά τους, βλ. περιοχές κάλυψης), κατά τις εργάσιμες ημέρες και από ώρα 08.30 έως ώρα 13.30, αιτήσεις καταχώρησης για τις πράξεις που έχουν συντάξει και υπογράψει ή για τις εγγραπτέες πράξεις που περιέχονται σε έγγραφα που διακινούν και να παραλάβουν ψηφιακά (σε μορφή .pdf) το Πιστοποιητικό Καταχώρισης.

Κατά την ημέρα τοπικής αργίας, οπότε η δημόσια υπηρεσία του Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος παραμένει κλειστή, τυχόν ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα εξ αποστάσεως αιτήματα για την εγγραφή πράξης δεν τυγχάνουν επεξεργασίας με την αιτιολογία της απαράδεκτης υποβολής. Το ίδιο ισχύει και σε όσες περιπτώσεις συντρέχει αναστολή της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου ή του Υποκαταστήματος, με σχετική απόφαση αρμοδίου οργάνου.

Η πιστοποίηση των Δικαστικών Επιμελητών ως χρηστών, καθώς και η χορήγηση προς αυτούς των κωδικών χρήστη, θα πραγματοποιείται μέσω του σχετικού ηλεκτρονικού μητρώου της Ο.Δ.Ε.Ε. (portal.odee.gr), ενώ οι Δικαστικοί Επιμελητές θα πρέπει να είναι κάτοχοι έγκυρης ψηφιακής υπογραφής.

Μετά την υποβολή της αίτησης για καταχώριση της πράξης, το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο θα προχωρά στην τιμολόγησή της και αυτόματα θα αποστέλεται ενημερωτικό mail και θα εμφανίζεται στο σύστημα το «Έντυπο Οφειλής». Το αναγραφόμενο ποσό στο «Έντυπο Οφειλής» θα πρέπει να καταβληθεί μέσω Τράπεζας, εντός τριών εργασίμων ημερών από την ημερομηνία που φέρει το «Έντυπο Οφειλής» μη συμπεριλαμβανομένης της ημέρας αυτής. Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει και με χρήση web-banking. Η ηλεκτρονική εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της κάθε αίτησης. Μόλις υλοποιηθεί η καταχώριση της αίτησης θα αποστέλεται το Πιστοποιητικό Καταχώρισης.

Πηγή: https://ered.gr/