Ακίνητα: Αγορές 1,1 δισ. ευρώ από ξένους σε έξι μήνες
8623
post-template-default,single,single-post,postid-8623,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Ακίνητα: Αγορές 1,1 δισ. ευρώ από ξένους σε έξι μήνες

Ακίνητα: Αγορές 1,1 δισ. ευρώ από ξένους σε έξι μήνες

Την αγορά ακινήτων επιλέγουν σταθερά οι ξένοι επενδυτές στη χώρα μας, με αρκετούς τα τελευταία χρόνια να επιλέγουν την Ελλάδα ακόμα ως τόπο της μόνιμης κατοικίας τους αγοράζοντας σπίτια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα κίνητρα που δόθηκαν με την golden visa, οι γεωπολιτικές αλλαγές αλλά και η μετά τον κορωνοϊό νέα πραγματικότητα αναφορικά με την εργασία δημιούργησαν νέα δεδομένα και ενίσχυσαν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ακινήτων για την Ελλάδα που είχε παρουσιάσει κάμψη.

Το α΄ εξάμηνο του 2023 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 30%

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 30%.

Επιπλέον, από άλλες αναλύσεις προκύπτει ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να αποτελούν ασφαλείς επενδυτικές επιλογές για τους ξένους αγοραστές καθώς η μία στις δύο αγορές ακινήτων όλων των ειδών γίνονται με σκοπό την επένδυση, με την πλειονότητα των ξένων επενδυτών ακινήτων που ψηφίζουν Ελλάδα να είναι μέσης ηλικίας και σχεδόν σε ποσοστό 80% μεταξύ 41 και 60 ετών.

Το 80% των ξένων επενδυτών που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα είναι μεταξύ 41 και 60 ετών

Το προφίλ

Την εικόνα αυτή δίνει η τελευταία πανελλαδική έρευνα της εταιρείας RE/MAX για το προφίλ των ξένων αγοραστών στα ακίνητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 49% των ξένων αγοραστών ακινήτων προτίμησαν την Ελλάδα με σκοπό την επένδυση, ενώ ένας στους πέντε προχώρησε σε αγορά με στόχο την ιδιοκατοίκηση καθώς όπως προκύπτει από τις ολοκληρωμένες αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά  τη χρονιά που πέρασε μεγάλο ποσοστό ξένων αγοραστών επέλεξε την αγορά οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας είτε για τουριστικούς λόγους είτε για μόνιμη παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, που καταγράφουν το προφίλ των ξένων αγοραστών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η εθνικότητα και η ηλικία τους, η αξία και το είδος των ακινήτων που επιλέγουν αλλά και η επιλογή του τρόπου πληρωμής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX, οι αγοραστές από το Ισραήλ βρέθηκαν στην κορυφή ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών, με δεύτερους τους Κινέζους, τρίτους τους Γερμανούς, τέταρτους τους Βούλγαρους και πέμπτους τους Τούρκους. Αγορές καταγράφηκαν και από άλλες χώρες με επικρατέστερες χώρες της ΕΕ την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες εκτός ΕΕ.

Οι τέσσερις στους δέκα αγοραστές βρίσκονται στο ηλικιακό γκρουπ από 40 έως 50 ετών, ενώ μόλις τα τρία από τα δέκα ακίνητα που επιλέχθηκαν για αγορά ήταν αξίας κάτω των 100.000 ευρώ και το 55% ακίνητα αξίας μεταξύ 100.000 και 300.000 ευρώ.

Αναφορικά με το είδος των ακινήτων δημοφιλέστερη επιλογή ήταν τα διαμερίσματα, σχεδόν το ένα στα δύο που αγοράστηκε, ενώ τα μισά ακίνητα αφορούσαν επενδυτική κίνηση από την πλευρά των αγοραστών.

Πηγή: https://www.ekriti.gr/