Αποκαθίσταται το «Παγοποιείο» στο συγκρότημα Ιμαρέτ στην Κομοτηνή
8591
post-template-default,single,single-post,postid-8591,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Αποκαθίσταται το «Παγοποιείο» στο συγκρότημα Ιμαρέτ στην Κομοτηνή

Αποκαθίσταται το «Παγοποιείο» στο συγκρότημα Ιμαρέτ στην Κομοτηνή

Επί της συμπληρωματικής αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στην αποκατάσταση του «Παγοποιείου», κτηρίου στο συγκρότημα του Ιμαρέτ στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο του έργου συντήρησης του μνημείου και της εκκλησιαστικής συλλογής αλλά και της ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού.
Επί της συμπληρωματικής αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου το συγκρότημα του Ιμαρέτ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κομοτηνής, εντός του ιστορικού τόπου, πολύ κοντά στο Εσκί Τζαμί και στο Κάστρο, και είναι κηρυγμένο μνημείο. Το συγκρότημα αποτελείται από τρία κτήρια διαφορετικού προσανατολισμού και τον περιβάλλοντα χώρο τους.

Το κεντρικό κτήριο είναι το Ιμαρέτ, το οποίο και χρονολογείται μεταξύ του 1364 και 1382. Αποτελεί το πρωιμότερο επί ευρωπαϊκού εδάφους οθωμανικό μνημείο που κατασκεύασε ο Γαζή Εβρενός Μπέη, και ένα από τα παλαιότερα οθωμανικά μνημεία της Θράκης και σχετίζεται με την επέκταση και επικράτηση των Οθωμανών στην περιοχή.

Ο μεσαίος χώρος, τετράγωνος στην κάτοψη, αποτελεί το κέντρο του κτηρίου. Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής στα τέλη του 19ου αι. το ανατολικό διαμέρισμά του μετατράπηκε σε παρεκκλήσιο του Αγίου Βόριδος, όπως προκύπτει από εγχάρακτη επιγραφή με σλαβικούς χαρακτήρες, η οποία αποκαλύφθηκε στο τόξο του υπερθύρου της εισόδου του.

Ο χώρος το 1924 προσαρτήθηκε σε συγκρότημα παγοποιείου, ενώ οι υπόλοιποι χώροι του αποδόθηκαν στην Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού, έως και το 1973. Το κτήριο του παγοποιείου, τετράγωνης κάτοψης με φαρδύ προστώο με κοινή τετράρριχτη στέγη για τους δύο χώρους, κλειστό και ημιυπαίθριο, σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσειακός χώρος φιλοξενώντας μέρος της συλλογής εκκλησιαστικών κειμηλίων της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Η συγκεκριμένη συμπληρωματική μελέτη εντάσσεται στη μελέτη διατήρησης, συντήρησης και επισκευής του κτηριακού συγκροτήματος Ιμαρέτ Κομοτηνής και εξυγίανσης του περιβάλλοντος χώρου. Σε αυτήν περιλαμβάνεται συμπληρωματικός σχεδιασμός κατασκευαστικών στοιχείων εξοπλισμού και προσβασιμότητας του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος που αποσκοπεί τόσο στη θεματική οργάνωση της περιήγησης του επισκέπτη με θέσεις παρουσίασης πληροφοριακού υλικού και σημεία ανάπαυσης, όσο και στην ανάδειξη των μνημειακών κτισμάτων που περιβάλλει.

Πηγή: https://www.ered.gr/