Βαθαίνει η ύφεση στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας
8542
post-template-default,single,single-post,postid-8542,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Βαθαίνει η ύφεση στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας

Βαθαίνει η ύφεση στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας

Περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων του βαυαρικού στεγαστικού προγράμματος

Παρά τη μεγάλη έλλειψη κατοικιών στη Βαυαρία, η οικοδομική έκρηξη των τελευταίων ετών αποτελεί παρελθόν στο κρατίδιο λόγω των επιπτώσεων που επισύρουν οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων στην αγορά στεγαστικής πίστης καθώς και του υψηλού κόστους των οικοδομικών υλικών.
Αναλυτές του Ινστιτούτου Ifo Μονάχου (Leibniz Institute for Economic Research at the University of Munich) επισημαίνουν, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Μόναχο, περαιτέρω παράγοντες που εντείνουν την αναστολή των οικοδομικών εργασιών, όπως την περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων του βαυαρικού στεγαστικού προγράμματος (με προϋπολογισμό για το 2023 σχεδόν €1 δισ. εκ των οποίων €389 εκατ. από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό), αλλά και τις πολύ αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου για έργα αναβάθμισης / εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και κατοικίες.

Επακόλουθο της γενικευμένης αβεβαιότητας που επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο αποτελεί η χαμηλή ζήτηση για αγορά ή ανέγερση ακινήτων καθώς και η εφαρμογή, από πλευράς κατασκευαστών, απασχόλησης μειωμένου ωραρίου (Kurzarbeit) προς αποφυγή γενικευμένων απολύσεων. Παράλληλα, η βαυαρική Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει, σε σχέση με προηγούμενα έτη, μεγάλη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων πτώχευσης από κατασκευαστικές εταιρίες και σημαντική αύξηση των τιμών, κατά το χρονικό διάστημα Αυγούστου 2020 – Αυγούστου 2023 για την ανέγερση κατοικιών,της τάξης του 45% με σαφή τάση αποκλιμάκωσης της αύξησης του επιπέδου τιμών το Α΄ εξάμηνο το 2023.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo, μία στις πέντε κατασκευαστικές εταιρίες αναφέρει εκτεταμένες ματαιώσεις έργων, αριθμό ρεκόρ των τελευταίων 30 ετών για τη Βαυαρία. Προς επίρρωση ανωτέρω στοιχείων, ο αριθμός έκδοσης νεών οικοδομικών αδειών βαίνει σταθερά μειούμενος, σχεδόν κατά 24,2% την τελευταία πενταετία.

Ανάλογες δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του κλάδου διατυπώνει ο κ. Α. Demharter, διευθυντής της Ένωσης Συνδέσμων Κατασκευαστών Βαυαρίας, φορέας που εκπροσωπεί περισσότερες από 3.000 μεσαίου μεγέθους κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με κ. Demharter η συνολική μείωση το Α΄ εξάμηνο 2023 των προς εκτέλεση έργων στην αγορά κατοικίας ανέρχεται σε 36% ενώ η ζήτηση για ανέγερση μονοκατοικιών έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Λήψη μέτρων
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μόνο με την άμεση λήψη μέτρων, όπως η γενναία μείωση του Φ.Π.Α. σε οικοδομικά υλικά, η διάθεση περισσότερων κονδυλίων για τη χρηματοδοτική στήριξη οικογενειών, προκειμένου να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία, η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και η προσωρινή παρέκκλιση από τις ιδιαίτερα αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση των ακινήτων, είναι δυνατή η στήριξη των κατασκευαστικών / οικοδομικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αποσοβηθεί, ενόψει και της έλλειψης σχεδόν 700.000 διαμερισμάτων στη Γερμανία η περαιτέρω υφεσιακή περιδίνηση του κλάδου.

Ανάλογη έκκληση απηύθυνε προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ο Υπουργός Οικονομικών Βαυαρίας κ. H. Aiwanger για μείωση της γραφειοκρατίας, αποφυγή δυσανάλογης «υπερρύθμισης» και αναμόρφωσης των υποχρεωτικών κατασκευαστικών προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών, με στόχο τη μείωση του τελικού κόστους των κατασκευών, η οποία εκτιμάται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Βαυαρίας κ. F. Peteranderl σε 15% – 20%. Παράλληλα ο κ. Aiwanger υπογραμμίζει την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, όταν θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι ο οικοδομικός κλάδος, δεδομένου ότι λόγω της παρούσας ύφεσης πολλοί εργαζόμενοι απασχολούνται πλέον σε άλλους τομείς της βαυαρικής οικονομίας.

Πηγή: https://ered.gr/