Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Μουσείο Μυτιλήνης: Θα λειτουργήσει ξανά μετά τον εκσυγχρονισμό του
8567
post-template-default,single,single-post,postid-8567,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Μουσείο Μυτιλήνης: Θα λειτουργήσει ξανά μετά τον εκσυγχρονισμό του

Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Μουσείο Μυτιλήνης: Θα λειτουργήσει ξανά μετά τον εκσυγχρονισμό του

Ολικό λίφτινγκ θα γίνει στο κτίριο του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης από το Υπουργείο Πολιτισμού με στόχο να φιλοξενήσει μια νέα μόνιμη έκθεση η οποία θα έρθει να συμπληρώσει το εκθεσιακό πρόγραμμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης στεγάζεται σε δύο κτήρια, το Παλαιό, ένα αρχοντικό επί της οδού Αργύρη Εφταλιώτη 7, όπου πρώτη φορά φιλοξενήθηκε έκθεση αρχαίων το 1967 και το Νέο Κτήριο στην περιοχή Κιόσκι. Το ακίνητο στην Εφταλιώτη (κτήριο με το υποστατικό και αύλειο χώρο), αγοράστηκε το 1965 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ήταν ιδιοκτησία Βουρνάζου, κτισμένο, το 1912, σε σχέδια του σπουδαίου αρχιτέκτονα Βαφειάδη, από τη Σμύρνη. Η έκθεση στο Παλαιό Κτήριο εγκαινιάστηκε το 1991 και είναι αυτή που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Το κτηριολογικό πρόγραμμα αφορά στην κατανομή των λειτουργιών στο ισόγειο και στους δύο ορόφους του διατηρητέου Παλαιού Κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, σε συνολικό καθαρό εμβαδόν 543 τ.μ.. Βάσει αυτού, χωροθετούνται εκθεσιακοί χώροι στον α΄ και στον β΄ όροφο, συνολικής επιφάνειας 219 τ.μ.. Οι υπόλοιπες λειτουργίες ομαδοποιούνται σε χώρους εξυπηρέτησης επισκεπτών σε ισόγειο, α’ και β΄ όροφο (εκδοτήριο, χώροι υποδοχής και κίνησης, ιματιοθήκη, αναλόγιο πωλητέων ειδών, χώροι υγιεινής) συνολικής επιφάνειας 177 τ.μ., βοηθητικούς – αποθηκευτικούς χώρους, οι οποίοι καταλαμβάνουν επιφάνεια 88 τ.μ., χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, 47 τ.μ., και χώρους διοίκησης 12 τ.μ. Επίσης, προβλέπεται αναψυκτήριο εμβαδού 129 τ.μ. με υπαίθριο χώρο 287 τ.μ. και εξυγίανση του υπάρχοντος περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου (διάδρομοι επισκεπτών, χώροι φύτευσης και χώροι έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων (1.036 τ.μ.).

Στο Παλαιό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης ξετυλίγεται η ιστορία της Λέσβου από την τελική Νεολιθική περίοδο ως την ύστερη Ρωμαιοκρατία. Στον πρώτο όροφο του αρχοντικού φιλοξενούνται εκθέματα της τελικής Νεολιθικής εποχής (κεραμική, εργαλεία και κοσμήματα από το σπήλαιο Αγίου Βαρθολομαίου) καθώς και της εποχής του Χαλκού (εργαλεία και δείγματα κεραμικής, κοροπλαστικής, μεταλλοτεχνίας από την προϊστορική Λέσβο κ.α.). Στον δεύτερο όροφο του Μουσείου φιλοξενούνται, με χρονολογική σειρά, αντικείμενα από τον 10ο αι. π.Χ. ως τον 4ο αι. μ.Χ. (δείγματα λεσβιακής κοροπλαστικής, κεραμικής, ταφικά σύνολα, αναθήματα, χρυσά κοσμήματα κ.α.). Στις δύο αίθουσες του υποστατικού εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη, όπως τα μοναδικά αιολικά κιονόκρανα από τους ναούς της Κλοπεδής, γλυπτά καθώς και αναθηματικές επιγραφές που χρονολογούνται από την αρχαϊκή ως τη ρωμαϊκή εποχή.

«Το διατηρητέο νεοκλασικό αρχοντικό της οικογένειας Βουρνάζου στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, από το 1967 έως 1985 και από το 1990 έως το 2014, οπότε και ανεστάλη η λειτουργία του, λόγω των σημαντικών βλαβών και φθορών του κτηρίου. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση του κτηρίου, η αναδιαρρύθμισή του, ώστε να απαντά στις σύγχρονες μουσειακές απαιτήσεις και η δημιουργία νέας μόνιμης έκθεσης, η οποία θα προβάλλει, με τον αρτιότερο τρόπο, την ιστορία και τον πολιτισμικό πλούτο της Λέσβου, από την τελική Νεολιθική περίοδο ως την ύστερη Ρωμαιοκρατία» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία συμπλήρωσε πως «για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ, προβλέπεται η τοποθέτηση ανεξάρτητου, στατικά, ανελκυστήρα, στη βορειοδυτική πλευρά του κτηρίου».

Πηγή: https://www.protothema.gr/