Η Τουρκία… κρεμάει ταμπέλες στα ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις
8558
post-template-default,single,single-post,postid-8558,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Η Τουρκία… κρεμάει ταμπέλες στα ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Τουρκία… κρεμάει ταμπέλες στα ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Όσοι παραβιάζουν αυτές τις νέες απαιτήσεις θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 100.000 τουρκικών λιρών (3.600 δολάρια) ανά ακίνητο.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ετοιμάζεται να επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αύξησης των ενοικίων.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο από το κυβερνών κόμμα ΑΚ, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να λαμβάνουν άδειες από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών θα υπόκεινται σε φόρους, θα υποχρεούνται να τοποθετούν μια πινακίδα μπροστά από το κτίριο και να πληρώνουν ένα τέλος.

Το νομοσχέδιο, που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, κατηγοριοποιεί τις ενοικιάσεις με διάρκεια μικρότερη των 100 ημερών ως «προσανατολισμένες στον τουρισμό». Το ΑΚ του Ταγίπ Ερντογάν και οι σύμμαχοί του διαθέτουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ότι οι ιδιοκτήτες και οι μεσίτες ακινήτων που παραβιάζουν αυτές τις νέες απαιτήσεις θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 100.000 τουρκικών λιρών (3.600 δολάρια) ανά μονάδα κατοικίας.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η κίνηση της Άγκυρας έρχεται σε μια εποχή που η Τουρκία αντιμετωπίζει απότομες αυξήσεις τόσο στις τιμές των κατοικιών όσο και στα ενοίκια. Οι αυξήσεις έχουν επηρεαστεί από την εκτεταμένη αύξηση του πληθωρισμού των καταναλωτών, που προκλήθηκε από τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας υπό την προηγούμενη διοίκησή της το 2021 και το 2022.

Στη χώρα παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των δικαστικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, κυρίως λόγω της επιβολής από την κυβέρνηση ετήσιου ανώτατου ορίου 25% στις αυξήσεις των τιμών των ενοικίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι ραγδαία αυξανόμενος και ξεπερνά το 60% σε ετήσια βάση.

Για να παρακάμψουν τις δαπανηρές και παρατεταμένες δικαστικές διαμάχες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στρέφονται όλο και περισσότερο στις ημερήσιες ή βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb.

Πηγή: https://www.fortunegreece.com/