Απαγόρευσε τα νέα Airbnb στο ιστορικό της κέντρο η Φλωρεντία
8499
post-template-default,single,single-post,postid-8499,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Απαγόρευσε τα νέα Airbnb στο ιστορικό της κέντρο η Φλωρεντία

Απαγόρευσε τα νέα Airbnb στο ιστορικό της κέντρο η Φλωρεντία

Οι νέοι κανόνες εγκρίθηκαν από την πόλη της Τοσκάνης αργά της περασμένης Δευτέρας

Η Φλωρεντία, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, απαγόρευσε τις νέες βραχυπρόθεσμες κατοικίες σε πλατφόρμες όπως η Airbnb στο ιστορικό της κέντρο, σε μια προσπάθεια των τοπικών αρχών να αυξήσουν τα διαθέσιμα σπίτια για τους ντόπιους.
Οι κανόνες, που εγκρίθηκαν από την πόλη της Τοσκάνης αργά της περασμένης Δευτέρας, προσφέρουν επίσης τριετή φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες υφιστάμενων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, εάν τα διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Dario Nardella, μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ταχεία ανάπτυξη των καταχωρίσεων της Airbnb στην πόλη. “Το 2016, είχαμε κάτι λιγότερο από 6.000 διαμερίσματα καταχωρημένα στην πλατφόρμα της Airbnb. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει εκτιναχθεί σε 14.378”, δήλωσε ο Nardella, επισημαίνοντας ότι το μέσο κόστος των μηνιαίων ενοικίων για κατοικία έχει εκτοξευθεί κατά 42%, ενώ μόνο φέτος, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15,1%.

«Τα σχέδια της κυβέρνησης για ρύθμιση του κλάδου δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Οι 40.000 κάτοικοι της Φλωρεντίας, που ζουν στο κέντρο, παραπονούνται ότι βρέθηκαν ξαφνικά να ζουν σε διαμερίσματα-ξενοδοχεία», σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι χαμηλοί μισθοί οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων πλήττοντας ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθούς και τους φοιτητές.

Παρόμοια προβλήματα οδήγησαν και την πόλη της Ν Υόρκης να αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό της πλαίσιο.

Αντίθετος σε αυτή την απόφαση ο Μάρκο Στέλλα, περιφερειακός συντονιστής του κόμματος Forza Italia, που αποτελεί μέρος του δεξιού κυβερνώντος συνασπισμού, ανακοίνωσε την πρόθεση για προσφυγή κατά της απόφασης της Φλωρεντίας στο διοικητικό δικαστήριο.

Σε αυτή την κατεύθυνση και ο πρόεδρος των Διαχειριστών Ακινήτων Ιταλίας (Property Managers Italia) Lorenzo Fagnoni, ο οποίος δήλωσε ότι οι κανόνες  «μια εντελώς λανθασμένη επιλογή που έρχεται σε αντίθεση με τον φιλελευθερισμό της αγοράς».

Από την πλευρά της η κεντρική κυβέρνηση της Ιταλίας σύμφωνα με πληροφορίες εκπονεί νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνουν ελάχιστη διαμονή δύο διανυκτερεύσεων και υποχρεωτικό εθνικό κωδικό αναγνώρισης για κάθε ακίνητο που νοικιάζεται σε τουρίστες. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις έως και €5.000.

Πηγή: https://ered.gr/r