Αντιδρά η αγορά στα νέα μέτρα για την βραχυχρόνια μίσθωση
8341
post-template-default,single,single-post,postid-8341,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Αντιδρά η αγορά στα νέα μέτρα για την βραχυχρόνια μίσθωση

Αντιδρά η αγορά στα νέα μέτρα για την βραχυχρόνια μίσθωση

Τι υποστηρίζει ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού – Στενεύει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες από την ΑΑΔΕ.

Στο “κάδρο” της φορολογικής αρχής μπαίνει η βραχυχρόνια μίσθωση με την ΑΑΔΕ θα “φρεσκάρει” το επόμενο διάστημα το μνημόνιο συνεργασίας που έχει με τις τρεις πλατφόρμες διαμοιρασμού Airbnb, Booking.com και VRBO.
Οι πλατφόρμες θα αναλάβουν να στέλνουν κάθε χρόνο στην ΑΑΔΕ περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο, τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον τομέα αυτόν και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίζουν να… διχάζουν.

Οπως αναφέρει σε επιστολής της προς τον Πρωθυπουργό, υπουργούς των αρμόδιων υπουργείων αλλά και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ η κα. Θεοδώρα Δήμα, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ.) “η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια παγκόσμια δραστηριότητα που στη χώρα μας έχει δώσει οικονομική ανάσα σε ιδιώτες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που συμμορφώνονται φορολογικά περισσότερο από οποιονδήποτε κλάδο του τουρισμού”.

Σύμφωνα με την ίδια “το πρόβλημα στέγασης δεν δημιουργήθηκε από τη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά από την παλαίωση και μαζική απόσυρση των κατοικιών, την υψηλή και πολλαπλή φορολογική επιβάρυνση των μισθωμάτων και την ατιμώρητη ασυνέπεια πολλών ενοικιαστών που αποθάρρυναν τους ιδιοκτήτες κατοικιών από την εκμίσθωσή τους για κύρια κατοικία”.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τα μέτρα που προωθούν πολλές χώρες σε Ευρώπη και Αμερική αλλά και που ετοιμάζει και η ελληνική κυβέρνηση η κα. Δήμα τόνισε ότι: “ο περιορισμός στις ημέρες μίσθωσης ανά έτος είναι αδιανόητος και καταστροφικός καθώς θα φέρει το τέλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης και μαζί θα φέρει κρίση στις τοπικές κοινωνίες που ζουν από το συνάλλαγμα τουριστών, αλλά και σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που επένδυσαν τις οικονομίες τους σε αναβάθμιση των ακινήτων τους και μετατροπή σε κατοικία κατάλληλη για βραχυχρόνια μίσθωση”.

Οι “καμπάνες” της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ οι παραβάτες θα κληθούν να καταβάλλουν “τσουχτερά” πρόστιμα που ξεκινούν από €5.000 και μπορεί να φθάσουν έως και τις €20.000.

Το αυτοτελές πρόστιμο €5.000 επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

– Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Πηγή: https://www.ered.gr/