Επενδύσεις 350 εκατ. σχεδιάζει η Noval Property την επόμενη 5ετία
8305
post-template-default,single,single-post,postid-8305,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Επενδύσεις 350 εκατ. σχεδιάζει η Noval Property την επόμενη 5ετία

Επενδύσεις 350 εκατ. σχεδιάζει η Noval Property την επόμενη 5ετία

Επιταχύνει το πρόγραμμα των επενδύσεών της στην αγορά ακινήτων η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο, έχοντας σε εξέλιξη αρκετά νέα έργα ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια του 2023 έχουν επενδυθεί κεφάλαια της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ για τις εργασίες σε επιμέρους ακίνητα, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το προσεχές διάστημα, καθώς ωριμάζουν αρκετά έργα προς υλοποίηση. Το συνολικό επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα πέντε χρόνια υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο από τα έργα που «τρέχουν» σήμερα είναι το The Grid, ένα συγκρότημα πράσινων κτιρίων γραφείων που αναπτύσσεται στο ακίνητο της πρώην Kodak στο Μαρούσι. Το έργο είναι προϊόν κοινοπραξίας (50%-50%) με την επενδυτική εταιρεία Brook Lane Capital και προβλέπει την κατασκευή ενός συγκροτήματος συνολικής επιφάνειας 62.000 τ.μ. και συνολικού ύψους επένδυσης (μαζί με το κόστος αγοράς της έκτασης) που θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναθεωρηθεί το χρηματοδοτικό πλάνο για τη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς εγκρίθηκε χρηματοδότηση ενός μέρους της από δανειακά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, η Noval Property σημείωσε αύξηση των καθαρών κερδών κατά 54%, στα 23,2 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην καταγραφή κερδών ύψους 19,4 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 64% σε σχέση με πέρυσι) από την αναπροσαρμογή των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στην εύλογη αξία. Αύξηση κατά 13% σημείωσαν και τα έσοδα από μισθώματα, που ανήλθαν σε 13,8 εκατ. ευρώ, από 12,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και κερδών από την αναπροσαρμογή στην εύλογη αξία) ενισχύθηκε κατά 38% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και ανήλθε σε 7,5 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων της Noval ανέρχεται σε 516 εκατ. ευρώ. Οπως έγινε γνωστό νωρίτερα εντός της εβδομάδας, έχει πλέον ξεκινήσει η διαδικασία για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για τον σκοπό αυτό εξασφαλίστηκε μια ακόμη παράταση ενός έτους, και συγκεκριμένα έως τις 15 Οκτωβρίου του 2024, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, η χρονική αυτή παράταση θεωρείται πως ζητήθηκε κυρίως για τυπικούς λόγους, καθώς δεν θα ήταν εφικτή η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας έως τα μέσα Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Πρόθεση της διοίκησης φαίνεται πως είναι αυτό να έχει συμβεί το αργότερο έως το τέλος του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες, μιας και ενόψει της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο η Noval θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 89,5 εκατ. ευρώ, με τις νέες μετοχές να διατίθενται στο επενδυτικό κοινό, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη διασπορά. Παράλληλα, μετοχές της Noval θα αποκτήσει και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) μέσω της κάλυψης ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πράσινα έργα που έχει σε εξέλιξη η εταιρεία.

Πηγή: https://news.b2green.gr/