
07 Sep Μακροικονομία και νέα γεωπολιτική τάξη φέρνουν τα πάνω κάτω στις αποτιμήσεις ακινήτων
Ξεκίνησε στο Λονδίνο η νέα ετήσια σύνοδος της EPRA
Ένας οικονομολόγος, πρώην σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Peter Praet και ένας πολιτικός αναλυτής, διεθνολόγος και συγγραφέας, ο Ian Bremmer άνοιξαν την ετήσια σύνοδο της EPRA που ξεκίνησε χθες στο Λονδίνο.
Ο πρώτος επιχείρησε να εντοπίσει το σημείο που οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η μακρά περίοδος νομισματικής χαλάρωσης που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση, στήριξε μεν τις δυτικές οικονομίες αλλά οι τραπεζίτες θα έπρεπε να την είχαν σταματήσει νωρίτερα, καθώς δημιούργησε αγορές πολλαπλών ταχυτήτων, ειδικά στην αγορά ακινήτων εις βάρος των εισηγμένων εταιρειών μετά την πανδημία. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτό οδήγησε στην προνομιακή και ταυτόχρονα ανεξέλεγκτη στροφή των επενδυτών στα ιδιωτικά κεφάλαια και την δραστική αύξηση της αδιαφάνειας».
Θεώρησε λάθος την… εμμονή επιστροφής στο 2% και προέβλεψε ότι χρειάζεται μία ακόμη διετία ώστε οι αποτιμήσεις των ακινήτων να συμβαδίσουν με τις τρέχουσες εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή ειδικά μετά την πανδημία και τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Παίρνοντας τη σκυτάλη ο ‘Ιαν Μπρέμελ εστίασε στο τρίπτυχο πανδημία, τεχνολογία και κλιματική αλλαγή ως παράγοντες που αλλάζουν τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και παράγουν εντάσεις καθώς οι Οργανισμοί που δημιουργήθηκαν για να διασφαλίσουν τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν για να υποστηρίξουν τις αλλαγές μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (ΟΗΕ, ΔΝΤ, ΝΑΤΟ κλπ.) δεν έχουν πλέον την ισχύ να υποστηρίξουν τις δυνάμεις που τους δημιούργησαν.
«Το πιο επικίνδυνο από όλα», κατέληξε είναι «οι εξελίξεις στην Κίνα και όχι η δυναμική διεύρυνσης των αναπτυσσόμενων κρατών καθώς οι νέες τεχνολογίες θα αναδιαμορφώσουν τη γεωπολιτική τάξη, διαταράσσοντας τα μέσα διαβίωσής μας και αποσταθεροποιώντας τις κοινωνίες μας πιο γρήγορα από όσο μπορούμε να αντιληφθούμε και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις τους».
Η σύνοδος της EPRA έθιξε ακόμη -σε επίπεδο ηγεσίας- τις τάσεις στους επιμέρους κλάδους, την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, τις επιπτώσεις που θα έχουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης ενεργειακών πόρων, διαχείρισης δεδομένων και νέων μεθόδων κατασκευής κτιρίων, και τέλος η πρώτη ημέρα έκλεισε με μια συζήτηση για το μέλλον των πόλεων και την επανένταξη του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος.
Πηγή: https://www.ered.gr/