Κτηματολόγιο: Ξεκινά η ψηφιοποίηση 600.000 αρχείων – Πώς θα διευκολυνθούν πολίτες και επαγγελματίες
8285
post-template-default,single,single-post,postid-8285,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η ψηφιοποίηση 600.000 αρχείων – Πώς θα διευκολυνθούν πολίτες και επαγγελματίες

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η ψηφιοποίηση 600.000 αρχείων – Πώς θα διευκολυνθούν πολίτες και επαγγελματίες

Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 (έτος κατά το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και το Κτηματολόγιο).

Όπως επεσήμανε στο πλαίσιο συζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, περίπου 600.000.000 σελίδες αρχείων χρειάζεται να σκαναριστούν και να γίνει εισαγωγή δεδομένων σε ιδιοκτησίες, όπως γη, διαμερίσματα και άλλα ακίνητα. «Τα αρχεία αυτά τις προηγούμενες δεκαετίες φυλάσσονταν (σ.σ. ως χειρόγραφα αρχεία σε φυσική μορφή) σε βιβλιοθήκες. Στόχος είναι τον επόμενο μήνα να ξεκινήσει η ψηφιοποίησή τους, διαδικασία που αναμένεται να πάρει περίπου δύο χρόνια» ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.

Ο προϋπολογισμός για την ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας ανέρχεται σε 242,4 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν ηλεκτρονικές εφαρμογές και ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα τηρούνται όλα τα αρχεία και θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε πολίτες και επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των πολιτών και των επαγγελματιών. Πριν από λίγες ημέρες τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα που δίνει αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά για τους πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν δια ζώσης στον δήμο Αθηναίων με τη δυνατότητα παρακολούθησης από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να απαιτείται αναμονή στην ουρά.

Παράλληλα, από τις 25 Ιουλίου έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα της ψηφιακής υποβολής συμβολαίων από τους ίδιους τους πολίτες μέσω του ktimatologio.gov.gr (απαιτούνται πέντε δικαιολογητικά έγγραφα και η χρήση των κωδικών taxisnet ενώ θα βγαίνει αυτόματα ο λογαριασμός καταβολής των τελών).

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε μέσα στο καλοκαίρι, μπαίνουν στον πάγο μέχρι το τέλος της χρονιάς τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο. Η προθεσμία για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, η οποία έληγε στα τέλη Ιουλίου ύστερα από προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί, επιμηκύνεται εκ νέου έως το τέλος της χρονιάς, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (άρθρο 38 Νόμου 5046/2023) και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός ΦΕΚ 137 Α’/29.7.2023), μεταθέτοντας χρονικά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα για τους αμελείς ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι αναλογικά αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούν να είναι μικρότερα των 300 ευρώ και μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ.

Τέλος, δεδομένης της ανεπαρκούς ψηφιοποίησης αλλά και της λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μέχρι την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, παγώνουν οι αποσπάσεις σε άλλο φορέα του Δημοσίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025, που αποτελεί το χρονικό ορόσημο της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Πηγή: tps://news.b2green.gr