Αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο «πράσινο» ψηφιακό πύργο στην Ελλάδα
8109
post-template-default,single,single-post,postid-8109,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο «πράσινο» ψηφιακό πύργο στην Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο «πράσινο» ψηφιακό πύργο στην Ελλάδα

Σταδιακή λειτουργία από το φθινόπωρο του Πύργου Πειραιά, που θα περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα και εστίαση, με 22 ορόφους και 88 μέτρα ύψος πάνω από τη θάλασσα

Ηταν ακριβώς πρίν από τρία χρόνια, τον Ιούλιο του 2020 όταν έπεσαν οι υπογραφές για την 99ετή σύμβαση παραχώρησης από το δήμο του Πύργου Πειραιά, του κτιρίου που θεμελιώθηκε στις αρχές της μακρινής δεκαετίας του ’70 με τη φιλοδοξία -τότε- να γίνει ορόσημο σε ένα λιμάνι που εκείνη την εποχή άλλαζε ραγδαία και εξελισσόταν σε διεθνή κόμβο για τη ναυτιλία και τις μεταφορές.

Χρειάστηκαν τελικά 50 και πλέον χρόνια ώστε η φιλοδοξία του τότε να εκπληρώνεται τώρα εν έτει 2023 μετά από επένδυση άνω των 78 εκατ. ευρώ και μάλιστα μέσα σε αντίξοες συνθήκες όπως αυτές των τελευταίων ετών με πανδημία, ενεργειακή κρίση και εκτόξευση τιμών των υλικών που έφεραν τα πάνω κάτω στον κλάδο των κατασκευών. Η αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή λειτουργία, από το φθινόπωρο, του πρώτου πράσινου και ψηφιακού ουρανοξύστη της χώρας που θα περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα και εστίαση, με 22 ορόφους και 88 μέτρα ύψος πάνω από τη θάλασσα έχει ήδη αρχίσει και όπως εκτιμάται θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως το τέλος του έτους. Νωρίτερα, από τις αρχές φθινοπώρου παραδίδονται στον όμιλο της Ιnditex οι χώροι στο ισόγειο, τον 1ο και 2ο όροφο συνολικής επιφάνειας 5.850 τ.μ. για τη διαμόρφωση των καταστημάτων Ζara και Zara Home όπως και στην JD Sports για ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα αθλητικών ειδών άνω των 1.000 τ.μ.

 

Ως προς τις γραφειακές χρήσεις, ο πρώτος μισθωτής, η εταιρεία Dialectica μπαίνει το Νοέμβριο, οπότε θα λειτουργούν και οι κοινόχρηστοι χώροι, την ίδια στιγμή που η Piraeus Tower Α.Ε., ως φορέας της επένδυσης με το κοινοπρακτικό σχήμα των (DIMAND – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης -EBRD) και Prodea Investments, προχωρά και σε νέες μισθώσεις, για τις οποίες αναμένονται προσεχώς και νέες ανακοινώσεις: Ηδη έχουν ολοκληρωθεί κατά τις πληροφορίες, οι συμφωνίες εκμίσθωσης για το 70% και πλέον από το σύνολο των 34.600 των τ.μ. του Πύργου, με τον τελευταίο όροφο να έχει συμφωνηθεί για μίσθωση σε μία από τις πλέον γνωστές εταιρείες στους τομείς της διαχείρισης περιβαλλοντικών και ενεργειακών έργων, ενώ έχουν δεσμευθεί οι χώροι της εστίασης (F&B) και του γυμναστηρίου Athlesis, στον τρίτο και τον τέταρτο όροφο. Ειδικά το bar- restaurant του Πύργου, ανοικτό στους εργαζομένους και το ευρύ κοινό βρίσκεται σε ύψος αντίστοιχο με την ταράτσα μιας πενταώροφης πολυκατοικίας, σε μια επιφάνεια 600 τ.μ. στο εσωτερικό και άλλων 700 τ.μ. αίθριο, φυτεμένο με «πράσινα» χαρακτηριστικά και θέα …θάλασσα.

Τώρα, όποιος περνά μπροστά από το νέο τοπόσημο του Πειραιά βλέπει ήδη την εντυπωσιακή όψη του Πύργου. Αυτή, θα έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο με τις τοποθετήσεις των ειδικών περσίδων από το συνεργείο εναεριτών- από τους λίγους στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και μία από τις ελάχιστες γυναίκες Ελληνίδες εναερίτισσες- που κλείνουν τώρα, αισίως, τον 21ο όροφο.

Η θέα από τον 22ο όροφο είναι 360 μοιρών και φτάνει μέχρι την Ακρόπολη, ωστόσο, ο ψηλότερος όροφος του νέου Πύργου Πειραιά δε θα είναι προσβάσιμος για το ευρύ κοινό. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει στο ‘’business stories’’ ο μηχανικός και project manager του έργου, εκ μέρους της DΙΜΑΝD, Νατάλης Πέτροβιτς, θα απαιτούσε ευρείες παρεμβάσεις με την κατασκευή, π.χ. λόγω των απαιτήσεων πυρασφάλειας δύο επιπλέον κλιμακοστασίων σε ένα υφιστάμενο κτίριο, μεταβάλλοντας τελικά την αρχιτεκτονική του όψη. Ακριβώς το γεγονός ότι η παρέμβαση γίνεται σε ένα υφιστάμενο σκελετό με κτιριακές προδιαγραφές πρίν από 50 χρόνια, είναι και η αιτία για τις λίγες, προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης εντός του Πύργου, στα υπόγεια -μόλις 44 στον αριθμό για τους χρήστες, εξ’ ού και η Pireaus Tower προχωρά σε συμφωνία με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά για την ενοικίαση 250 και πλέον θέσεων στάθμευσης στην πλατεία Καραϊσκάκη, σε απόσταση μόλις 250 μέτρων και εντός του λιμανιού.

Η Piraeus Tower μάλιστα χρηματοδοτεί με δωρεά στον ΟΛΠ και το δήμο και τη μελέτη για τη νέα πεζογέφυρα που θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση προς το νέο τοπόσημο του λιμανιού, το οποίο πάντως εξυπηρετείται από όλα τα μέσα μεταφοράς: Σε απόσταση αναπνοής είναι το μετρό με τους σταθμούς Μετρό ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και απέναντι ακριβώς ο σταθμός ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ του τραμ, ενώ πολύ κοντά είναι και ο Προαστιακός Σταθμός του Πειραιά. Ενδεικτικά με τρένο, ο Πύργος είναι μόλις 23 λεπτά από το Μοναστηράκι, 27 λεπτά από το Πάρκο Παλαιού Φαλήρου, 29 λεπτά από τη Μαρίνα Φλοίσβου και 33 λεπτά από την Ακρόπολη, ενώ με μετρό μόλις 20 λεπτά από το Σύνταγμα και 55 λεπτά από το αεροδρόμιο. «Σε ακτίνα μικρότερη των 500 μέτρων, ο εργαζόμενος ή επισκέπτης μπορεί να βρει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία, δύο γραμμές μετρό, τραμ, λεωφορεία, προαστιακό και τρένα», όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς του έργου.

Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρεται και στον ψηφιακό και πράσινο χαρακτήρα του Πύργου, ο οποίος έχει σκαναριστεί και ψηφιοποιηθεί με τεχνολογία ‘’ΒΙΜ’’, γεγονός το οποίο βοηθά ώστε όλα τα συστήματα να ελέγχονται ηλεκτρονικά, με αυτόνομη λειτουργία κάθε ορόφου, ανάλογα και με τις ανάγκες των χρηστών.

Επιπλέον, ο Πύργος στοχεύει στην πιστοποίηση LEED Platinum, την υψηλότερη βαθμίδα του πιο διαδεδομένου συστήματος αξιολόγησης αειφόρων κτιρίων, αλλά και στην πιστοποίηση ‘’WELL’’, που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών.

Ενδεικτικά για την πρόσοψη, οι κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες του πύργου είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε να περιορίζεται κατά 45% η έκθεσή της στον ήλιο, με αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του κτηρίου. «Επιπλέον, τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα της φύτευσης πάνω στον Πύργο θα αρδεύονται μέσω ένος έξυπνου ψηφιακού συστήματος με 100% βρόχινο νερό, το οποίο συγκεντρώνεται σε έξι δεξαμενές στο υπόγειο, όπου και θα φιλτράρονται», όπως επισημαίνει ο κ. Πέτροβιτς. Στο υπόγειο επίσης έχουν τοποθετηθεί επίσης τρεις γεννήτριες που θα τροφοδοτούν το κτίριο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ενώ στην κορυφή του κτιρίου θα τοποθετηθούν 500 τ.μ. φωτοβολταϊκών για την καθημερινή ηλεκτροδότηση των κοινόχρηστων χώρων. Ο Πύργος θα έχει επιπλέον «τους 6 πιο γρήγορους ανελκυστήρες στην Ελλάδα» με μόλις 23 δευτερόλεπτα που θα χρειάζονται για να φτάνουν από το ισόγειο στην κορυφή, εξυπηρετώντας τους εργαζομένους του κτιρίου που μπορεί να φτάσουν στην πλήρη λειτουργία του Πύργου Πειραιά και τους 1.800 (σ.σ. τώρα στην κατασκευή εργάζονται καθημερινά 200 εργαζόμενοι).

Στους συντελεστές του έργου, τις κατασκευαστικές εργασίες υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ επικεφαλής αρχιτέκτονας (lead architect) είναι η BETAPLAN, αρχιτέκτονας πρόσοψης – κοινόχρηστων χώρων η PILA και αρχιτέκτονας λιανικής (retail architect) η ASPA KST. Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση του Πύργου για 99 χρόνια, με τον δήμο να εισπράττει 1.010.000 ευρώ ετησίως, με 2% αναπροσαρμογή κάθε χρόνο.

 

Πηγή: https://www.protothema.gr/