Ακίνητα: Πού στηρίζεται η συγκρατημένη αισιοδοξία των ειδικών της αγοράς
5291
post-template-default,single,single-post,postid-5291,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Ακίνητα: Πού στηρίζεται η συγκρατημένη αισιοδοξία των ειδικών της αγοράς

Ακίνητα: Πού στηρίζεται η συγκρατημένη αισιοδοξία των ειδικών της αγοράς

Αισιοδοξία, που έως ένα βαθμό είναι συγκρατημένη, διατύπωσαν για την πορεία της αγοράς ακινήτων παράγοντες του real estate κατά το πρόσφατο συνέδριο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL Management 2022).

Η Λίλα Πατεράκη επικεφαλής του τομέα ακινήτων της DoValue ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι ρυθμοί ανάπτυξης του real estate υπολείπονται σε σχέση με αυτούς στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου η συγκεκριμένη αγορά ανέκαμψε πολύ νωρίτερα (σε σχέση με την ελληνική). Καταγράφεται, μεν, κλιμάκωση τιμών στα Νότια Προάστια και σε καλές περιοχές της Αθήνας, όμως, συνολικά, υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των τιμών των ελληνικών ακινήτων και των υψηλών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Είναι, βέβαιο, ότι είμαστε στο ανοδικό σημείο, αλλά το ερώτημα είναι εάν είμαστε στο peak ή κοντά σε αυτό» είπε. Και πρόσθεσε ότι το κόστος αντικατάστασης των ακινήτων είναι πολύ υψηλότερο, συγκριτικά με την τιμή κτήσης, γεγονός που ευνοεί ιδίες τις παλαιότερες κατοικίες.

Ο Δημήτρης Ανδρίτσος Διευθύνων σύμβουλος της Cerved Property εκτίμησε ότι οι τιμές θα αυξηθούν φέτος, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην αγορά ακινήτων έχουν εισέλθει, όπως είπε, νέοι παίκτες, υπάρχει μία γκάμα διαφοροποιημένου χαρακτήρα επενδυτών, ενώ τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση ωφελούν την αγορά ακινήτων. Πρόσθεσε ότι με ολοκληρωμένη διαχείριση, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος που έχει δημιουργηθεί λόγω της μακροοικονομικής αστάθειας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της προσφοράς προσιτών οικονομικά κατοικιών. Σημείωσε ακόμη ότι απαιτείται να προχωρήσει σε μεγαλύτερο βαθμό η ψηφιοποίηση της αγοράς ακινήτων και να αρθούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που καθυστερούν την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών.

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος διευθύνων σύμβουλος της Build Up ανέφερε ότι σε καιρούς αστάθειας, οι επενδύσεις σε πραγματικά assets, δηλαδή τα ακίνητα ενισχύονται. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός θεσμικών επενδυτών, αλλά, ταυτόχρονα, υφίσταται ένας πολύ μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επενδυτών» σημείωσε. Αναφερθείς στους πλειστηριασμούς ακινήτων, σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη των απαιτούμενων δεδομένων με αποτέλεσμα, ελλείψει διαφάνειας, οι υποψήφιοι αγοραστές να βρίσκονται αντιμέτωποι με ρίσκο.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος Γενικός Διευθυντής Δάνος / BNP Paribas σημείωσε ότι οι κίνδυνοι στους πλειστηριασμούς σχετίζονται, κατά βάση, με το είδος του ακινήτου. Για παράδειγμα, όπως είπε, ένα διαμέρισμα σε αστική περιοχή που εκπλειστηριάζεται δεν είναι δυνατόν να κρύβει κινδύνους.

Ο Γιώργος Λίτσας, επικεφαλής της GLP Values διατύπωσε την επιφυλακτικότητά του σχετικά με την πορεία της αγοράς ακινήτων. «Οι αποδόσεις υποχωρούν, ο πληθωρισμός ενισχύεται και βάσει των ανακοινώσεων της ΕΚΤ τα επιτόκια θα αυξηθούν. Υπάρχουν καμπανάκια που ίσως προκαλούν ανησυχία για την πορεία της αγοράς ακινήτων το προσεχές διάστημα. Οι τιμές των ακινήτων ενδεχομένως να ενισχυθούν, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αλλά υπάρχουν παράγοντες αβεβαιότητας» σημείωσε.

Ο Χριστόφορος Στράτος επικεφαλής της Resolute Asset Management σημείωσε ότι τουλάχιστον στον τομέα των οικιστικών ακινήτων υπάρχει ρευστότητα και σημαντικός αριθμός επενδυτών. Ωστόσο, την τάση θα διαμορφώσουν πιθανοί παράγοντες αβεβαιότητας που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Πηγή: Δημήτρης Δελεβέγκος, https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/78927/akinita-poy-stirizetai-i-sygkratimeni-aisiodoxia-ton-eidikon-tis-agoras/?utm_source=push