Στο ΤΑΙΠΕΔ η αξιοποίηση μεγάλου ακινήτου της Εκκλησίας στο Σχιστό
2826
post-template-default,single,single-post,postid-2826,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Στο ΤΑΙΠΕΔ η αξιοποίηση μεγάλου ακινήτου της Εκκλησίας στο Σχιστό

Στο ΤΑΙΠΕΔ η αξιοποίηση μεγάλου ακινήτου της Εκκλησίας στο Σχιστό

Tην άλλη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας στην οποία προεδρεύει ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής προκειμένου να αναλάβει η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ τοΝ διαγωνισμό αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» και τον διαγωνισμό με ΣΔΙΤ για τη μετεγκατάσταση μεταφορέων από τον Ελαιώνα σε έκταση του δήμου Φυλής.

 

Αξιοποίηση ακινήτου της Εκκλησίας

Η σημαντικότερη είδηση αφορά όμως Στο γεγονός πως το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να προχωρήσει διαγωνισμό για την αξιοποίηση ακινήτου της Εκκλησίας και συγκεκριμένα τμήματος της τεράστιας έκτασης (περίπου 3.000 στρέμματα) που κατέχει στην περιοχή του Σχιστού. Πρόκειται για την περιοχή αριστερά και δεξιά της λεωφόρου Σχιστού για τμήματα της οποίας η Εκκλησία είχε πολυετείς δικαστικές διαμάχες με το ελληνικό Δημόσιο. Τώρα, η εικόνα αλλάζει καθώς σημαντικό τμήμα του ακινήτου μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων, την εγκατάσταση κέντρων δεδομένων (data centers) ή άλλες χρήσεις όπως υποστηρίζουν πρόσωπα που παρακολουθούν την υπόθεση.

Απόπειρα συνεργασίας Δημοσίου και Εκκλησίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η τελευταία είχαν γίνει και στο παρελθόν, με την ίδρυση και εταιρείας (Eταιρεία Αξιοποίησης της Eκκλησιαστικής Aκίνητης Περιουσίας – EAEAΠ). Όμως, η προσπάθεια δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και στην ουσία «πάγωσε» την περίοδο διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Με την εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ, που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία καθώς την τελευταία δεκαετία έχει προχωρήσει σειρά διαγωνισμών ακινήτων (από το Ελληνικό μέχρι μικρά οικόπεδα ανά την Ελλάδα), εκτιμάται πως μπορεί να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Οι διαγωνισμοί για Αθηναϊκή Ριβιέρα και ΟΑΚΑ

Δεν είναι γνωστό αν στην επόμενη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας θα ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και η προώθηση των διαγωνισμών για τον ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, αλλά και τα έργα ανάπλασης του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ). Το σίγουρο είναι πως θα αναλάβει να προχωρήσει τον διαγωνισμό με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη μετεγκατάσταση των εκατοντάδων μεταφορέων που λειτουργούν σήμερα στο χαοτικό καθεστώς του Ελαιώνα σε μια έκταση 600 στρεμμάτων στη Φυλή.

 

Το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Επίσης, στον τομέα των ακινήτων, η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Παν. Σταμπουλίδης, αναλαμβάνει το διαγωνισμό για την αξιοποίηση του τεράστιου ακινήτου που στεγάζει σήμερα το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στη Ηράκλειο, μετά την ολοκλήρωση του νέου αερολιμένα στο Καστέλι. Η έγκαιρη αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου – για να μην επαναληφθούν αυτά που ζήσαμε στο Ελληνικό που έμεινε για πολλά χρόνια στα αζήτητα – είναι όρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να χρηματοδοτήσει το νέο αεροδρόμιο.

 

Πηγή: Φώτης Κόλλιας, https://www.powergame.gr/akinita/184009/sto-taiped-i-axiopoiisi-megalou-akinitou-tis-ekklisias-sto-schisto/