Αυθαίρετα σε δάση/δασικές εκτάσεις: Νομικές διαστάσεις & προϋποθέσεις κατεδάφισης
2760
post-template-default,single,single-post,postid-2760,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Αυθαίρετα σε δάση/δασικές εκτάσεις: Νομικές διαστάσεις & προϋποθέσεις κατεδάφισης

Αυθαίρετα σε δάση/δασικές εκτάσεις: Νομικές διαστάσεις & προϋποθέσεις κατεδάφισης

Παναγιώτης Γαλάνης,
Δικηγόρος Περιβαλλοντικού – Πολεοδομικού Δικαίου, PhD, LLM
panagiotisgln@gmail.com
www.pgalanislaw.gr

Στο παρόν άρθρο διαπιστώνουμε σχηματικά τις προϋποθέσεις νομιμότητας της διαταγής κατεδάφισης αυθαιρέτου εντός δάσους/δασικής αλλά και αναδασωτέας έκτασης.

Προϋπόθεση για τη νομιμότητα διαταγής κατεδαφίσεως αυθαιρέτου κτίσματος, κατασκευάσματος και εγκαταστάσεως εν γένει είναι η διαπίστωση της ανεγέρσεώς τους εντός δάσους ή δασικής ή αναδασωτέας εκτάσεως.

 

Ανάγκη αιτιολογίας διοικητικής κρίσης και κλήτευση του φερομένου ιδιοκτήτη

Η σχετική κρίση της Διοικήσεως, εν όψει των συνεπειών της, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη, η αιτιολογία δε αυτή μπορεί να προκύπτει και από τα στοιχεία του φακέλου.

Η κατ΄ άρθρο 114 παρ. 3 ν. 1892/1990 κλήτευση του φερομένου ως κυρίου αυθαιρέτως κατασκευασθέντος εντός δάσους ή δασικής ή αναδασωτέας εκτάσεως κτίσματος, πριν την έκδοση της περί κατεδαφίσεώς του αποφάσεως, αποσκοπούσα στην παροχή σε αυτόν της δυνατότητας να εκθέσει τις επί του θέματος απόψεις του, αποτελεί ουσιώδη τύπο της οικείας διαδικασίας, η μη τήρηση ή η πλημμελής τήρηση του οποίου συνεπάγεται ακυρότητα της ως άνω αποφάσεως.

 

Μη αναγκαία η πρότερη πράξη χαρακτηρισμού ή ο Δασικός Χάρτης

Για την έκδοση διαταγής κατεδάφισης απαιτείται μεν κρίση για τον δασικό ή μη χαρακτήρα της εκτάσεως, στην οποία βρίσκονται οι αυθαίρετες κατασκευές, δεν αποτελεί όμως κατά νόμον αναγκαία προϋπόθεση η προηγούμενη έκδοση για την έκταση αυτή πράξεως χαρακτηρισμού, κατ΄ άρθρο 14 του ν. 998/1979 ή η κατάρτιση και κύρωση του οικείου δασικού χάρτη.

 

Αγροτική ή δασική έκταση;

Λόγοι με τους οποίους προβάλλεται ότι η επίδικη έκταση δεν είναι δασική, αλλ΄ αγροτική πρέπει επίσης να απορριφθούν, εφ΄ όσον η διαπίστωση, ότι οι επίδικες κατασκευές έγιναν επί εκτάσεως που είχε κηρυχθεί αναδασωτέα, στηρίζει αυτοτελώς την επίμαχη διαταγή κατεδάφισης.

 

Αδιάφορο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης

Το μέτρο της κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών εντός δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων επιβάλλεται υποχρεωτικά, εφ΄ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που τάσσονται από το Σύνταγμα και τον νόμο, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα της εκτάσεως ως δημόσιας ή ιδιωτικής.

Για περισσότερα, βλ. https://www.pgalanislaw.gr/blog/

 

Πηγή: https://news.b2green.gr/14464