Aπαλλοτριώσεις – εξπρές για το κυβερνητικό πάρκο Πυρκάλ
2589
post-template-default,single,single-post,postid-2589,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Aπαλλοτριώσεις – εξπρές για το κυβερνητικό πάρκο Πυρκάλ

Aπαλλοτριώσεις – εξπρές για το κυβερνητικό πάρκο Πυρκάλ

Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ

Απαλλοτριώσεις – εξπρές, με στόχο το ακίνητο που θα φιλοξενήσει το πάρκο των κυβερνητικών κτηρίων στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού να «απελευθερωθεί» από τις υφιστάμενες χρήσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (νυν Πυρκάλ), πρόκειται να πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά. Αυτό προβλέπει η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκε, χθες, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ως αποτέλεσμα τέθηκε σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, το έργο της κατασκευής χώρων διοίκησης και ελεύθερων χώρων-αστικού πρασίνου με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης» στον χώρο του πρώην εργοστασίου της Πυρκάλ του Δήμου Δάφνης – Υμηττού εντάχθηκε στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι οι απαλλοτριώσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, οδηγώντας στην καταβολή αποζημίωσης στα ΕΑΣ που βρίσκονται στο ακίνητο. Για το σκοπό αυτό, η υπουργική απόφαση προβλέπει -ως είθισται στις σχετικές διαδικασίες- την παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προβούν στην κήρυξη των αναγκαίων απαλλοτριώσεων.

 

Οφέλη

Σύμφωνα με την απόφαση, η ανάπλαση, που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, πρόκειται να βελτιώσει τις υποδομές της δημόσιας διοίκησης, συνιστώντας έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. Η άμεση πραγματοποίησή της, όπως αναφέρεται, θα συμβάλλει στην ουσιώδη βελτίωση των υποδομών της χώρας, καθώς στην έκταση που αυτό καταλαμβάνει θα εγκατασταθούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού. Τα εννέα αυτά υπουργεία σήμερα στεγάζονται διάσπαρτα σε κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό.

Επίσης, στο κυβερνητικό πάρκο της Πυρκάλ θα μετεγκασταθούν η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η μετεγκατάσταση των εν λόγω υπουργείων και δημόσιων φορέων θα επιτρέψει την εξοικονόμηση των μισθωμάτων που καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο, και θα διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση. Περαιτέρω, η υλοποίηση έργου προωθεί γενικότερα τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς συμβάλλει στην προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, μέσω της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ, της δημιουργίας ενός πνεύμονα πρασίνου εντός του οικιστικού ιστού, καθώς και της δημιουργίας κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Έτσι, δημιουργούνται σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη του αστικού ιστού της πόλης, αλλά και συνολικά του Λεκανοπεδίου Αττικής, και για τους όρους διαβίωσης των κατοίκων του.

Εφόσον οι απαλλοτριώσεις πραγματοποιηθούν άμεσα, εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός του έργου, που θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), θα προκηρυχθεί την επόμενη χρονιά. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η επόμενη φάση του project περιλαμβάνει τη διενέργεια ανταγωνιστικού διαλόγου όπου οι υποψήφιοι θα προσδιορίσουν τις προδιαγραφές της ανάπτυξης. Στόχος είναι οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν το 2023.

 

Πηγή: Δημήτρης Δελεβέγκος, https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/business/61672/apallotrioseis-expres-gia-to-kyvernitiko-parko-pyrkal/