Γονικές παροχές – δωρεές: Ποιες δηλώσεις θα πάρουν προτεραιότητα
2513
post-template-default,single,single-post,postid-2513,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Γονικές παροχές – δωρεές: Ποιες δηλώσεις θα πάρουν προτεραιότητα

Γονικές παροχές – δωρεές: Ποιες δηλώσεις θα πάρουν προτεραιότητα

Μέχρι την 31/12/2021 θα διεκπεραιωθούν κατά προτεραιότητα οι χειρόγραφες δηλώσεις που υπεβλήθησαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17/12/2021, καθώς και όσες δεν μπορούν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.

 

Οδηγίες στις εφορίες να ανεβάσουν ταχύτητα για την εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές ενόψει των νέων αντικειμενικών τιμών έδωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, με εγκύκλιο με την οποία προσδιορίζονται οι υποθέσεις που θα πρέπει να κλείσουν κατά προτεραιότητα έως τις 21 Ιανουαρίου του 2022.

Οι εφοριακοί καλούνται να τρέξουν τη διεκπεραίωση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν στις εφορίες μέχρι και τις 17/12/2021, καθώς και των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ανακαλέσουν με ηλεκτρονικό τρόπο χειρόγραφες δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών στις εφορίες και να τις υποβάλλουν εκ νέου μέσω της πλατφόρμας MyProperty, προκειμένου να επιταχύνουν την εκκαθάριση τους.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των υποβαλλόμενων δηλώσεων φόρου δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών και παρέχονται οδηγίες για την ταχύτερη διεκπεραίωση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου που εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. και δεν έχουν εκκαθαριστεί και σύμφωνα με τις οποίες:

  1. Μέχρι την 31/12/2021 προτεραιοποιούνται ως προς τη διεκπεραίωσή τους οι χειρόγραφες δηλώσεις φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17/12/2021 (ήτοι πριν την έναρξη της αποκλειστικής υποβολής τους στην πλατφόρμα myProperty), καθώς και οι δηλώσεις φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty, ώστε η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και στις δύο φορολογίες να ολοκληρωθεί μέχρι την 21/1/2022.
  2. Στην περίπτωση που, για τη μεταβίβαση ακινήτου προηγείται η τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας και η υποβολή χειρόγραφης δήλωσης Φ.Μ.Α., για την επίσπευση της διεκπεραίωσής της, οι φορολογούμενοι δύνανται να υποβάλουν, μαζί με τη δήλωση αυτή και «υπεύθυνη δήλωση ν.1599/1986 – αίτηση επίσπευσης», με την οποία θα δηλώνουν ότι, μετά την τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας θα ακολουθήσει μεταβίβαση ακινήτου και θα ζητούν την άμεση διεκπεραίωση της εν λόγω δήλωσης, ώστε να ακολουθήσει η γονική παροχή/δωρεά ή η μεταβίβαση με επαχθή αιτία, μέσω της εφαρμογής myProperty ή χειρόγραφα κατά περίπτωση. Συστήνεται η υπεύθυνη δήλωση να εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr).
  3. Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει χειρόγραφη δήλωση φορολογίας γονικών παροχών και δωρεών η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη θα μπορούν να την ανακαλέσουν μέσω της Ψηφιακής Πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματα μου» (Υπηρεσία: η ΔΟΥ στην οποία έχει υποβληθεί η δήλωση, Θεματική Ομάδα: Κεφάλαιο, Διαδικασία: Ανάκληση δήλωσης φόρου γονικής παροχής – δωρεάς λόγω υποβολής της μέσω της εφαρμογής myProperty), προκειμένου να την υποβάλουν ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myProperty και να εκκαθαριστεί άμεσα. Το αίτημα υποβάλλεται στην πλατφόρμα είτε από τον δωρητή είτε από τον δωρεοδόχο (συστήνεται να υποβάλλεται μόνο από τον έναν εξ αυτών). Για τη εξέταση και διεκπεραίωσή του, στο σχετικό πεδίο του Αιτήματος ο αιτών πρέπει να αναγράφει τον αριθμό της χειρόγραφης δήλωσης που επιθυμεί να ανακαλέσει. Αιτήματα ανάκλησης που υποβάλλονται μέχρι τις 14:00 κάθε εργάσιμης ημέρας διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά αυθημερόν. Αιτήματα που υποβάλλονται μετά τις 14:00 κάθε εργάσιμης ημέρας ή εντός αργιών διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας.

 

Λήξη προθεσμίας και… συνωστισμός

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φόρου για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου για να συντάξουν τα συμβόλαια με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και να αποφύγουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις έως 250% από την αύξηση των τιμών ζώνης από την 1-1-202.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται συνωστισμός φορολογούμενων στα συμβολαιογραφικά γραφεία, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία οι οποίοι τρέχουν για να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να υπογράψουν συμβόλαια.

Τα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι σε καθημερινή βάση υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty πάνω από 1.200 δηλώσεις ενώ οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους.

Στον Δήμο Αθηναίων έχουν αλλάξει χέρια 3.722 ακίνητα, στη Θεσσαλονίκη 1.658, στον Δήμο Πειραιά 554, ενώ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα υπάρχει και στα νησιά (Ρόδος, Πάρος, Κέρκυρα).

Πάντως, η ΑΑΔΕ έχει διευκολύνει τη διαδικασία με την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών για ακίνητα εντός αντικειμενικού συστήματος, κινητά περιουσιακά στοιχεία και χρηματικά ποσά τα οποία δωρίζονται σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παιδιά, εγγόνια, γιαγιάδες, παππούδες). Ακόμη και στις περιπτώσεις των γονικών παροχών οι οποίες είναι αφορολόγητες έως τα 800.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι θέλουν να τις κλείσουν καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών «φουσκώνει» τα έξοδα στις μεταβιβάσεις

Επισημαίνεται ότι σε χιλιάδες περιοχές ο φόρος μεταβίβασης από την Πρωτοχρονιά εκτοξεύεται στα ύψη. Για παράδειγμα, για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στο Χαλάνδρι, όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.250 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο στα 1.700 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ που είναι σήμερα, από την 1η Ιανουαρίου θα «φουσκώσει» στα 5.100 ευρώ (αύξηση φόρου 36%).

Οι μεγαλύτερες όμως αυξήσεις στους φόρους έρχονται στις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα. Στις περιοχές αυτές καταγράφονται άλλωστε και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα, στο Μαρούσι η αύξηση της αντικειμενικής αξίας από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ που είναι σήμερα σε 6.000 ευρώ (αύξηση φόρου 54%).

 

Πηγή: Κώστας Αντωνάκος, https://www.businessdaily.gr/oikonomia/54919_gonikes-parohes-dorees-poies-diloseis-tha-paroyn-proteraiotita