Στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων & δασικοί χάρτες: Ένα πρόβλημα της Αττικής και όχι μόνο
2320
post-template-default,single,single-post,postid-2320,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων & δασικοί χάρτες: Ένα πρόβλημα της Αττικής και όχι μόνο

Στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων & δασικοί χάρτες: Ένα πρόβλημα της Αττικής και όχι μόνο

Παναγιώτης Γαλάνης,
Δικηγόρος Περιβαλλοντικού – Πολεοδομικού Δικαίου, PhD, LLM
panagiotisgln@gmail.com
www.pgalanislaw.gr

 

Εισαγωγή – το πρόβλημα

Οι ζοφερές εμπειρίες των δασικών πυρκαγιών στον ελληνικό χώρο, ανέδειξαν μείζονα ζητήματα διοικητικής φύσεως όσον αφορά την αποκατάσταση των πυρόπληκτων, ιδίως σε ό,τι αφορά τη στέγασή τους και την ανακατασκευή (ει δυνατόν) των απολεσθεισών περιουσιών τους.

Ιδίως, το γεγονός πως η χορήγηση της απαιτούμενης αρωγής για ανακατασκευή και αποκατάσταση περιβάλλοντος χώρου των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές οικιών αργεί, επιβάλλει την εξέταση της αιτίας του προβλήματος. Η Διοίκηση καθυστερεί ή αρνείται αρκετές φορές την παροχή της αιτηθείσας αρωγής ή απαιτεί σωρεία δικαιολογητικών που καθιστούν το ψηφιακό κράτος «επί ξύλου κρεμάμενο». Και σαφώς ουδείς υποστηρίζει ότι αυτή η άρνηση της Διοίκησης είναι συλλήβδην παράνομη. Αυτό θα πρέπει να κρίνεται περιπτωσιολογικά και με βάση τα στοιχεία του φακέλου.

 

Η σύνδεσή του με τους Δασικούς Χάρτες

Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να συνδέεται στενά – μεταξύ άλλων και – με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές αιφνιδιαστικά μετέτρεψαν μη δασικά γήπεδα σε δασικά, επί των οποίων οι ιδιοκτήτες – παρανόμως ή μη – είχαν οικοδομήσει τα προηγούμενα χρόνια, πριν τις πυρκαγιές.

Ο κυκεώνας των ρυθμίσεων για τους Δασικούς Χάρτες, οι πολλαπλές αποφάσεις του ΣτΕ και οι νομοθετικές παλινωδίες δυσχεραίνουν το ήδη εκφρασθέν πρόβλημα για τους Δασικούς Χάρτες, όπου σωρεία εκτάσεων εμφανίζεται δασικού τρόπον τινά χαρακτήρα.

Η βεβαίωση του «μη δασικού» χαρακτήρα που συχνά απαιτούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες είναι συχνά αδύνατο να δοθεί, με αποτέλεσμα να μην προχωρά ουσιαστικά το έργο της στεγαστικής αποκατάστασης.

Πώς προστατεύομαι σε αυτή την περίπτωση; Η δικαστική οδός
Η ανάγκη αρωγής των πυροπλήκτων συνάδει με την επιβίωσή τους και την αποκατάσταση του τρωθέντος αισθήματος δικαίου τους. Είναι μια επιταγή συνταγματικώς επιβαλλόμενη. Η δυνατότητα δικαστικής προστασίας από τους κυρωθέντες Δασικούς Χάρτες είναι σαφώς μια πιθανότητα που πρέπει να εξετάζεται με τη βοήθεια του εξειδικευμένου δικηγόρου.

Η άλλη, όμως, παράλληλη και πιο ουσιαστική δυνατότητα βρίσκεται στη θεμελίωση αγωγής κατά του Δημοσίου, εκεί όπου αυτό τεκμηριωμένα έσφαλε ως προς τη μεταχείριση των εκτάσεών τους.

Για περισσότερα, βλ. https://www.pgalanislaw.gr/blog/

 

Πηγή: https://news.b2green.gr/13533