Αγώνας δρόμου για συναλλαγές ακινήτων πριν «φουσκώσουν» οι φόροι
2213
post-template-default,single,single-post,postid-2213,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Αγώνας δρόμου για συναλλαγές ακινήτων πριν «φουσκώσουν» οι φόροι

Αγώνας δρόμου για συναλλαγές ακινήτων πριν «φουσκώσουν» οι φόροι

Τρεις εβδομάδες προθεσμία έχουν οι ενδιαφερόμενοι για μεταβιβάσεις ακινήτων, πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές τιμές που ανεβάζουν στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε πολλές περιοχές.

 

Λιγότερες από τρεις εβδομάδες έχουν στη διάθεση τους οι φορολογούμενοι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα για να προλάβουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους φόρους και τα τέλη που ξεπερνούν ακόμα και το 100% σε 7.000 περίπου περιοχές της χώρας, όπου οι αντικειμενικές τιμές αυξάνονται έως 250% από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον τελικό λογαριασμό και περιπέτειες με την εφορία. Στα συμβολαιογραφικά γραφεία επικρατεί συνωστισμός που μέρα με τη μέρα εντείνεται, καθώς οι ενδιαφερόμενοι τρέχουν για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ολοκληρώσουν τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ενώ «φωτιά» έχει πάρει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την υποβολή σε καθημερινή βάση πάνω από 1.000 δηλώσεων φόρου.

Πάντως σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εξαιτίας του «χαρτοβασιλείου» και των αργών διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην έκδοση των παραστατικών, πολλοί φορολογούμενοι ενδέχεται να χάσουν την προθεσμία και για αυτό ζητούν να δοθεί τρίμηνη παράταση στον χρόνο ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, της βεβαίωσης μηχανικού καθώς και για τη λειτουργία της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς θεωρεί αναγκαία μία τρίμηνη παράταση προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων για μεταβιβάσεις και ιδίως γονικές παροχές και δωρεές, λόγω του ότι, παρά τις προσπάθειες, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, η «πιστοποιητικοκρατία» παραμένει ανίκητη και απαιτείται πολύμηνη ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων, ακόμη και για το πιο απλό συμβόλαιο.

Όσοι δεν κλείσουν τις υποθέσεις τους έως το τέλος του μήνα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερές αυξήσεις στη φορολογία ακόμα και για αγορά πρώτης κατοικίας, λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών.

Για παράδειγμα για την αγορά διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στο Χαλάνδρι όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.250 ευρώ και αυξάνεται σε 1.700 ευρώ ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ που είναι σήμερα θα «φουσκώσει» στα 5.100 ευρώ, δηλαδή ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον 1.350 ευρώ ή 36%.

Οι μεγαλύτερες όμως αυξήσεις στους φόρους έρχονται στις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές τιμές να εκτιναχθούν στα ύψη. Για παράδειγμα, στο Μαρούσι η αύξηση της αντικειμενικής αξίας από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ που είναι σήμερα σε 6.000 ευρώ (αύξηση 2.100 ευρώ η 54%).

Για αγορά διαμερίσματος 80 τ.μ. σε περιοχή του Καματερού με τιμή ζώνης 800 ευρώ το τ.μ. ο φόρος μεταβίβασης διαμορφώνεται σήμερα στα 1.920 ευρώ, ενώ με την αύξηση της αντικειμενικής τιμής στα 1.300 ευρώ ο φόρος που θα πρέπει να καταβληθεί θα ανέλθει στα 3.120 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 1.820 ευρώ ή 62,5%.

Για αγορά διαμερίσματος -πρώτη κατοικία- 160 τ.μ. στην περιοχή του Μοσχάτου με σημερινή τιμή ζώνης 1.800 ευρώ το τ.μ. ο φόρος μεταβίβασης ανέρχεται στα 2.640 ευρώ. Με την αντικειμενική τιμή ανά τ.μ. να αυξάνεται στα 2.700 ευρώ φόρος μεταβίβασης εκτινάσσεται στα 6.960 ευρώ πράγμα που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση 4.320 ευρώ η αύξηση του φόρου κατά 163%.

Για αγορά πρώτης κατοικίας 130 τ.μ. σε περιοχή της Δάφνης με τιμή ζώνης σήμερα 1.000 ευρώ το τ.μ. ο αγοραστής δεν καταβάλλει φόρο, καθώς η αξία της κατοικίας είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ. Με την αύξηση της αντικειμενικής στα 1.750 ευρώ η αξία θα διαμορφωθεί στα 227.500 ευρώ και θα προκύψει φόρος ύψους 825 ευρώ.

 

Τα πρόσθετα έξοδα

Πέραν της φορολογίας όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα θα πρέπει ακόμα να λάβουν υπόψη τους τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, να φροντίσουν να καλύψουν το «πόθεν έσχες» και να γνωρίζουν προϋποθέσεις για τα αφορολόγητα όρια στην απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα:

Πρόσθετα έξοδα. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων επιβαρύνονται με έξοδα όπως η αμοιβή του συμβολαιογράφου, τα τέλη μεταγραφής κ.α που «φουσκώνουν» το συνολικό κόστος απόκτησης και αποτελούν τεκμήριο.

Απαλλαγές για πρώτη κατοικία. Κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας ο φόρος μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής τιμής επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του.

«Πόθεν έσχες». Όσοι αγοράσουν ακίνητο θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων με τα εισοδήματα και τα έσοδά τους για να αποφύγουν την καταβολή επιπλέον φόρου με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Μια από τις λύσεις είναι η γονική παροχή χρηματικών ποσών που είναι αφορολόγητη για ποσά έως 800.000 ευρώ αλλά για να αναγνωριστεί από την εφορία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου.

 

Πηγή: Κώστας Αντωνάκος, https://www.businessdaily.gr/oikonomia/53958_agonas-dromoy-gia-synallages-akiniton-prin-foyskosoyn-oi-foroi?fbclid=IwAR3bnUXpxZchUoeIXfBrpVblc8-rxVlrWZr-IowhSFM-05HfnSapk_F_gl