Αποχαρακτηρισμός κοινόχρηστου χώρου πρασίνου: Πώς μπορώ να το επιτύχω νομίμως;
2120
post-template-default,single,single-post,postid-2120,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Αποχαρακτηρισμός κοινόχρηστου χώρου πρασίνου: Πώς μπορώ να το επιτύχω νομίμως;

Αποχαρακτηρισμός κοινόχρηστου χώρου πρασίνου: Πώς μπορώ να το επιτύχω νομίμως;

Παναγιώτης Γαλάνης,
Δικηγόρος Περιβαλλοντικού – Πολεοδομικού Δικαίου, PhD, LLM
panagiotisgln@gmail.com
www.pgalanislaw.gr

 

Εισαγωγικά για τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου

Μεταξύ των διαφόρων παραγόντων του αστικού περιβάλλοντος, πρόδηλη ζωτική σημασία έχουν οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, οι οποίοι, προκειμένου ιδία περί των συγχρόνων μεγαλουπόλεων, αποτελούν το εντελώς απαραίτητο για την υγεία των ανθρώπων υποκατάστατο του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο χαρακτηρισμός κοινοχρήστου χώρου πρασίνου συνεπάγεται συχνά την κήρυξη ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης κατά τον νόμο, δεσμεύοντας εν όλω ή εν μέρει τις ιδιοκτησίες.

Όταν συντρέχουν οι όροι άρσης της απαλλοτρίωσης, η Διοίκηση έχει υποχρέωση να την άρει. Αν δεν το πράξει, υπάρχει δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

 

Ποιοι κανόνες πρέπει να πληρούνται; Πώς μπορώ να κατανοήσω αν ισχύουν αυτοί στην περίπτωσή μου;

Είναι επιτρεπτός ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ο αποχαρακτηρισμός κοινόχρηστου χώρου πρασίνου:

  • Πρέπει να πληρούται η αρχή της αντιστάθμισης, με τη βελτίωση (αφορισμό) άλλου χώρου στο ίδιο οικιστικό σύνολο
  • Η επιχειρούμενη άρση της απαλλοτρίωσης δεν πρέπει να έχει ως συνέπεια τη δημιουργία άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου
  • Επίσης, τα κοινόχρηστα άλση και πάρκα δεν γίνεται να μεταβληθούν κατά χρήση ή προορισμό, ακόμα και εντός σχεδίου, όταν καλύπτονται από δασική βλάστηση.

Για τη διάγνωση του αν ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, απαιτείται τεχνική έκθεση μηχανικού και γνώμη εξειδικευμένου δικηγόρου, διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό ο αποχαρακτηρισμός να είναι παράνομος και ακυρωτέος δικαστικά.

Για περισσότερα, βλ. https://www.pgalanislaw.gr/blog/

 

Πηγή: https://news.b2green.gr/13209/αποχαρακτηρισμός-κοινόχρηστου-χώρου