Prosperty: Το real estate στην ψηφιακή εποχή – Από τη «θερμοκοιτίδα» στο άνοιγμα στις ΗΠΑ
2082
post-template-default,single,single-post,postid-2082,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Prosperty: Το real estate στην ψηφιακή εποχή – Από τη «θερμοκοιτίδα» στο άνοιγμα στις ΗΠΑ

Prosperty: Το real estate στην ψηφιακή εποχή – Από τη «θερμοκοιτίδα» στο άνοιγμα στις ΗΠΑ

Πως μια ιδέα που γεννήθηκε σε ένα καφέ των Αθηνών φέρνει επανάσταση στο χώρο του Real Estate στην Ελλάδα – Με ποιο τρόπο οι ομογενείς των ΗΠΑ μπορούν μέσω της Prosperty να διαπραγματευτούν και τελικά να αγοράσουν ένα ακίνητο στην πατρίδα τους χωρίς τη γραφειοκρατία και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν στην τοπική αγορά ακινήτων

 

Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να έβαλε στον «πάγο» κάποια επενδυτικά σχέδια, τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, ωστόσο δημιούργησε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη ανάγκη που δημιουργήθηκε ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων ή ακόμα και ολόκληρων κλάδων της οικονομίας, ανάμεσά τους και η κτηματομεσιτική αγορά.

Απαντήσεις στις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν στο Real Estate έδωσε με τον πιο ηχηρό ίσως τρόπο, μια εταιρεία που ξεκίνησε ως startup, κατάφερε να εδραιωθεί στο χώρο και πριν από λίγο καιρό πραγματοποίησε «άλμα», κάνοντας το μεγάλο άνοιγμα στις ΗΠΑ. Ο λόγος για την Prosperty, την εταιρεία που εισάγει στην ψηφιακή εποχή την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας για λογαριασμό ιδιοκτήτη και υποψήφιου αγοραστή όλες τις διαδικασίες και προσφέροντας ανέπαφες διαδικασίες πώλησης, αγοράς, εκμίσθωσης και μίσθωσης ενός ακινήτου.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα της Prosperty φέρνει όλες τις υπηρεσίες ενός μεσίτη, δικηγόρου, μηχανικού και συμβολαιογράφου να συντονίζονται ψηφιακά, παρέχοντας μια διαφανή και αξιόπιστη διαδικασία. Μάλιστα, για όποιον το επιθυμεί μετά την αγορά, η εταιρεία αναλαμβάνει τη διαχείριση του ακινήτου όπως και την εγγυημένη του μίσθωση.

Παράλληλα, μέσω της ένταξής της στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Εταιρικών Συνεργατών του «The Hellenic Initiative», η Prosperty δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες που διαμένουν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του εξωτερικού να αναζητήσουν, να διαπραγματευτούν και τελικά να αγοράσουν ένα ακίνητο στην πατρίδα τους, χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν τα «αγκάθια» της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών στην τοπική αγορά ακινήτων.

 

Και εγένετo Prosperty

Η Prosperty αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά success stories στο ελληνικό οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας των τελευταίων χρόνων. Η εταιρεία δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει της ανάγκη να βρίσκει κανείς αξιόπιστες πληροφορίες για ακίνητα που πωλούνται μέσω μιας διαδικασία που θα είναι ευχάριστη και δεν θα καταλήγει σε μια αγχωτική και ψυχοφθόρα ρουτίνα.

Η ιδέα ξεκίνησε, όπως συνήθως συμβαίνει σε έναν καφέ, όταν ο CEO της Prosperty Αντώνης Μαρκόπουλος σχεδίασε προς τον έτερο founder, Αντώνη Δεσποτάκη, σε ένα απλό χαρτί το τι θα μπορούσε να γίνει στο χώρο του Real Estate με την υλοποίηση μιας νέας πλατφόρμας που ψηφιοποιεί υπηρεσίες που μέχρι και σήμερα τρέχουν σε πολύ μεγάλο βαθμός offline. Ο Αντώνης Δεσποτάκης μέσα σε λίγες εβδομάδες προχώρησε στην υλοποίηση μια πρώτης αρχικής εκδοχής της ιδέας και στη συνέχεια αυτή επικοινωνήθηκε με ανθρώπους του χώρου που πιστοποίησαν σε απόλυτο βαθμό την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας τέτοιας λύσης.

Έτσι για 1,5 χρόνο, 4 άτομα σε ένα μικρό γραφείο υλοποίησαν την πρώτη έκδοση της Prosperty. Στην πορεία αυτή, στην ομάδα ενσωματώθηκε και τρίτος co-founder, ο Νίκος Πατσιόγιαννης, ο οποίος έφερε μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για την εταιρεία. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται στην Prosperty ήταν και παραμένει ιδανική για να εξυπηρετήσει μια πολύ μεγάλη αγορά όπως είναι αυτή των θεσμικών επενδυτικών και δη αυτών που αγόρασαν τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων. Μέσα από τα χαρτοφυλάκια αυτά, ικανοποιείται η ανάγκη για διαχείριση χιλιάδων ακινήτων και η εμπορική αξιοποίηση τους.

 

«Είμαστε στον αέρα»: Από την πρώτη εγγραφή, στο χαρτοφυλάκιο του 1 δισ. ευρώ

Όλα αυτά έφεραν την πρώτη χρηματοδότηση, 1,1 εκατ. ευρώ, μία εβδομάδα πριν το πρώτο lockdown και τη μεταφορά των γραφείων της εταιρείας σε μεγαλύτερο χώρο. Τα 4 άτομα έγιναν 8 άμεσα, και από το καλοκαίρι του 2020 όπου και βγήκε live η πλατφόρμα, τα 8 άτομα έχουν γίνει πλέον πάνω από 40. Τον Ιούλιο του 2021, η εταιρεία έλαβε και μια επιπλέον χρηματοδότηση 3,3εκατ. ευρώ από επενδυτές, ενώ 16 μήνες μετά την εμφάνισης της πλατφόρμας στο ευρύ κοινό, η Prosperty διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 2.500 ακινήτων, αξίας πάνω από 1δισ. ευρώ, με πάνω από 20.000 εγγεγραμμένους χρήστες και 150.000 μηνιαίους επισκέπτες.

Η ιδρυτική ομάδα της Prosperty με συμπληρωματικά προφίλ έχει θέσει υψηλούς στόχους τόσο για την Ελλάδα όσο και την επέκταση της εταιρείας σε νέες αγορές. Ο Αντώνης Μαρκόπουλος, Διδάκτωρ ΕΜΠ, με χρόνια εμπειρία στο χώρο της τεχνολογίας αλλά και του business management, με προϋπηρεσία σε International business developement, μαζί με τον Νίκο Πατσιόγιαννη, στέλεχος της PwC σε Αθήνα & Dubai, με εμπειρία στο χώρο διαχείρισης NPL/REOs και τον Αντώνη Δεσποτάκη, επί σειράς ετών στέλεχος τεχνολογικών εταιρειών, αποτελούν μια ισχυρή ομάδα που μπορεί να συνδυάσει την τεχνολογία, τη γνώση στης αγορά ακινήτων αλλα και το διεθνές doing business.

 

Το άνοιγμα στις ΗΠΑ – Οι ευκαιρίες για τους ομογενείς

Στο πλαίσιο αυτό, η Prosperty εντάχθηκε όπως προαναφέραμε στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Εταιρικών Συνεργατών του «The Hellenic Initiative», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 2012 από μέλη της ελληνικής διασποράς, για να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Μέσω αυτής της συνεργασίας, η πλατφόρμα βοηθά τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων της Διασποράς, να αγοράσουν ένα αξιόπιστο ακίνητο στην πατρίδα τους και έχει φέρει την επανάσταση στην ψηφιοποίηση της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα.

«Όλα ξεκίνησαν από την απλή ερώτηση. Πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο στην Ελλάδα; Ειδικά κάποιος που μπορεί να μένει χιλιάδες μίλια μακριά;», δήλωσε σχετικά ο Αντώνης Μαρκόπουλος και προσθέτοντας ότι «στην Prosperty στοχεύουμε στη ψηφιοποίηση του Real Estate στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα. Δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελκυστικότερες χώρες στην Ευρώπη των 27, για επένδυση σε ακίνητη περιουσία. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη με σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και τα νησιά μας, όπως και επιλεγμένα μέρη στην ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο για ιδία χρήση όσο και για σοβαρές υπεραξίες από την αξιοποίηση τους. Το Real Estate φαίνεται να ξαναγίνεται σημαντικός πόλος ανάπτυξης της χώρας μας».

Με το timing να είναι το κατάλληλο και αρκετούς Έλληνες της Διασποράς να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο του επαναπατρισμού για να εργαστούν απομακρυσμένα, άλλους να επενδύσουν σε μια ανερχόμενη και υποσχόμενη αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και άλλους να δημιουργήσουν μια παρακαταθήκη για την οικογένεια τους στη πατρίδα τους, η Prosperty επιταχύνει τις διαδικασίες εύρεσης ακινήτου, διευκολύνοντας την επιστροφή των Ελλήνων κυριολεκτικά στο… σπίτι τους.

«Συλλέγουμε και πιστοποιούμε περισσότερα από 200 δεδομένα για κάθε ένα ακίνητο, συγκεντρώνουμε και ψηφιοποιούμε τα έγγραφα του, παρουσιάζουμε το ακίνητο με εντυπωσιακό τρόπο και δίνουμε δεδομένα στον αγοραστή για να γνωρίζει τις σημερινές αξίες στην περιοχή για αντίστοιχα ακίνητα, καθώς και τεχνολογικά εργαλεία για να “περπατήσει” μέσα στο ακίνητο, να ζητήσει να πάει να το δει, εάν είναι στην Ελλάδα, να κάνει απευθείας προσφορά στον ιδιοκτήτη και να διαπραγματευτεί online. Τέλος και πιο σημαντικό, του δίνουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της διαδικασίας του συμβολαίου, εάν αυτό τρέξει μέσα από τις end-to-end υπηρεσίες μας. Και όλα αυτά, με εγγύηση επιστροφής χρημάτων για πετυχημένη μεταβίβαση του ακινήτου στους νέους ιδιοκτήτες στο τοπικό κτηματολόγιο», συμπλήρωσε καταλήγοντας για το θέμα.

 

Πηγή: Στέφανος Σίσκος, https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/28450_prosperty-real-estate-stin-psifiaki-epohi-apo-ti-thermokoitida-sto-anoigma-stis