Επιστρέφουν οι ξένοι στην αγορά ακινήτων
1220
post-template-default,single,single-post,postid-1220,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Επιστρέφουν οι ξένοι στην αγορά ακινήτων

Επιστρέφουν οι ξένοι στην αγορά ακινήτων

Σημάδια έντονης ανάκαμψης, παρά τις σχετικές δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στις διεθνείς μετακινήσεις, καταγράφουν οι επενδύσεις από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά ακινήτων.

 

Σημάδια έντονης ανάκαμψης, παρά τις σχετικές δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στις διεθνείς μετακινήσεις, καταγράφουν οι επενδύσεις από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν κατά 76% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανήλθαν σε 247,7 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 140,6 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς, κατά το περυσινό δεύτερο τρίμηνο ξέσπασε η πανδημία, οπότε η επίδραση στην επενδυτική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη. Αλλωστε, από τότε και μετά καταγράφεται σταθερή βελτίωση, με αποκορύφωμα το περυσινό τέταρτο τρίμηνο του έτους, που ήταν και το καλύτερο από την πανδημία και μετά με 282,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο οι επενδύσεις από το εξωτερικό ανήλθαν σε 461,7 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 24,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν είχαν καταγραφεί εισροές 371,3 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η επίδοση του φετινού δεύτερου τριμήνου ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει την πτώση που είχε σημειωθεί κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021. Κατά το εν λόγω διάστημα οι επενδύσεις από το εξωτερικό υποχώρησαν κατά 7,3% σε 214 εκατ. ευρώ, έναντι 230 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συνολικά το 2020 οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό ανήλθαν σε 875 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 27% ή 234,5 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αφορούσαν επενδύσεις που σχετίζονται με τη λήψη άδειας παραμονής, στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα»

Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται ότι η φετινή ανάκαμψη των επενδύσεων από το εξωτερικό αφορά περισσότερο αγορές εξοχικών κατοικιών, ιδίως πολυτελούς κατασκευής σε δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές, όπως επίσης και διαμερίσματα πολυτελείας στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές, με στόχο την εκμετάλλευση μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Την τελευταία διετία έχουν κατασκευαστεί αρκετές νεόδμητες κατοικίες ιδίως στα νότια προάστια, οι οποίες αγοράζονται και από ξένους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2019 είχαν επενδυθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων 1,45 δισ. ευρώ από ξένους αγοραστές. Οι φετινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό που θα μπορούσε να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι, κατά κανόνα, το δεύτερο εξάμηνο του κάθε έτους είναι πιο δυναμικό από πλευράς επενδύσεων στην αγορά ακινήτων. Επίσης, ειδικά φέτος, ένας επιπλέον θετικός παράγοντας είναι η σημαντική πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος, ιδίως από τον Ιούλιο και μετά.

Πάντως, με δεδομένο ότι οι τιμές πώλησης καταγράφουν πλέον έντονα ανοδική πορεία, υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένοι επενδυτές από το εξωτερικό να επιλέξουν να απόσχουν. Αυτό δεν είναι όμως απαραίτητα αρνητικό σενάριο, καθώς οι εν λόγω επενδυτές είναι κυρίως όσοι λειτουργούν κερδοσκοπικά, δηλαδή επιδιώκουν να αποκομίσουν ένα γρήγορο κέρδος από την αγορά και να μεταπωλήσουν αμέσως τα ακίνητα, συνήθως έπειτα από ένα – δύο χρόνια.

Τέτοιες κινήσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο μέχρι και το 2019, καθώς πολλοί επενδυτές αποκτούσαν παλιά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, τα ανακαίνιζαν και τα μεταπωλούσαν ύστερα από μερικούς μήνες με σημαντικό κέρδος.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία της ΤτΕ, κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο οι τιμές αυξήθηκαν στην Αττική με ρυθμό της τάξεως του 6,4%, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση άγγιξε το 4,4%.

Πηγή: Νίκος Ρουσάνογλου, https://www.kathimerini.gr/economy/561529402/epistrefoyn-oi-xenoi-stin-agora-akiniton/